34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi će spremno dočekati dolazak tijela Svetog Leopolda u rodni grad

Sastanak koordinacionog odbora

Herceg Novi će spremno dočekati dolazak tijela Svetog Leopolda u rodni grad i aktivnosti na pripremi tog događaja teku planiranom dinamikom, potvrđeno je danas na drugom sastanku organizacionog odbora koji je formirala lokalna uprava.

Na sastanku je konstatovano da su gradske službe i preduzeća preuzeli zadatke i počeli sa pripremama. Definisani su preostali detalji u vezi sa organizacijom, a sve kako bismo se 15. i 16. septembra pokazali kao dobri domaćini.

„Komunalno stambeno“, „Čistoća“ i Javna ustanova kulture „Herceg Fest“ zajednički će se postarati da park bivšeg hotela „Boka“ gdje će tijelo biti izloženo bude u potpunosti pripremljen, kao i cijeli grad.  Privremena ambulanta će biti stacionirana u prostorijama dvorane „Park“, a u blizini i vozilo Vatrogasne jedinice Službe zaštite i spasavanja.

 Uprava policije i Služba komunalne policije uradiće bezbjednosnu procjenu, non-stop nadzirati događaj i obezbijediti pratnju povorci od ulaska do momenta kada napuste državu, posebno imajući u vidu da se može očekivati dolazak više hiljada ljudi iz zemlje i regiona.

Veliki broj volontera usmjeravaće posjetioce i informisati ih, a radi lakšeg snalaženja onih koji u naš grad dolaze biće dijeljeni info-flajeri na graničnim prelazima i trajektu Kamenari –Lepetane.

Članovi organizacionog odbora još jednom su potvrdili da je zajednički interes da ovaj veliki događaj protekne u najboljem redu, te izrazili spremnost da tome maksimalno doprinesu.

Plakat

Prema planiranom programu, tijelo Svetog Leopolda u Herceg Novi dolazi 15. septembra oko 13 sati. Tada će u parku „Boke“ biti upriličena Liturgija dočeka (Služba riječi), a potom tijelo ostaje izloženo štovanju vjernika do ponoći. U 18 sati slavi se pjevana večernja, a u 19.30 sati je bdjenje.

Od ponoći do 7.30 sati sledećeg dana relikvija će biti u obližnjoj crkvi Sv Antuna, koja će biti otvorena za molitvu.

U subotu, 16. septembra, u 10 sati počinje svečana koncelebrirana Misa, a kasnije, od 16.30 sati Misa ispraćaja, nakon ćega će tijelo se relikvija uputiti ka Dubrovniku.

 

Najčitanije