19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Linijom Mačester-Tivat otvorena sezona

EZY-A320
EZY-A320

Slijetanjem prvog aviona britanske niskobudžetne kompanije „Easy Jet“ kojom će ona otvoriti liniju Mačester-Tivat, u nedjelju ujutro zvanično započinje ljetnja turistička sezona na tivatskom aerodromu.  „Easy Jet“ će iz Mančestera za Tivat letjeti dva puta nedjeljno, sve do 16.oktobra, a iz njenog menadžmenta su saopštili da će u tom intervalu prevesti oko 19 hiljada putnika. Od 16.juna „Easy Jet“ će početi i saobraćaj i na liniji London-Tivat na kojoj se do sredine oktobra predviša promet od ukupno oko 15 hiljada putnika.

Inače, u poslovodstvu preduzeća „Aerodromi Crne Gore“ (ACG) očekuju da će aerodrom Tivat ove godine zabilježiti promet od najmanje 912.000 putnika, što je oko 2 odsto više nego lani.

Prošle je godine tivatska vazdušna luka imala promet od 895.006 putnika, tako da bi, ukoliko se ostvare procjene menadžmenta ACG, aerodrom Tivat ove godine i sa tako skromnim povećanjem prometa, mogao postaviti novi godišnji rekord i prevazići do sada najbolji svoj rezultat iz 2014. a koja je okončana sa transferisanih ukupno 910.533 putnika.

Inače, lani su na pistu pored Tivatskog zaliva sletjela ukupno 5.433 aviona što je 3 odsto više nego 2014, a Crna Gora je preko aerodroma Tivat bila povezana sa 40 evropskih destinacija.

„Na osnovu najava prevoznika i turoperatora, očekujemo da do kraja 2016. promet na aerodromu Tivat bude oko 912 hiljada putnika. Imamo najave brojnih kompanija da su zainteresovane da tokom predstojeće ljetnje sezone saobraćaju ka Crnoj Gori. Iz svih 30 kompanija iz 17 država koje su letjele ka Tivtu prošle sezone, nam je potvrdjeno da će to činiti i 2016-te godine.“- kazala je portparolka ACG Milica Babić.

Od 20.aprila redovnu sedmičlnu liniju na relaciji Tel Aviv – Tivat uvešće  i izraelska aviokompanija „IsAir Airlines“, a o uspostavljanju saobraćaja sa Tivtom tokom ljetnjih mjeseci, pregovara se sa još nekoliko novih stranih kompanija  poput francuskog „XL Airwaysa“ i ruskih „Azur Aira“ i „Metrojeta“.

Očekuje se da će ovog ljeta u špicu sezone, broj dnevnih rotacija na aerodromu Tivat  biti značajno preko 40 u najopterećenijim danima u sedmici kakav je po pravilu, subota. Iz ACG nisu komentarisali može li se rad aerodroma Tivat već ovog ljeta produžiti na period poslije zalaska sunca, korišćenjenjem novih metoda tzv. PBN instrumentalne navigacije i vođenja aviona noću i u uslovima smanjenje vidljivosti, istakavši da je to pitanje za Kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA. Inače, Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore krajem prošle godine uspješno je u praksi testirala vođenje aviona do aerodroma Tivat konceptom navigacije PBN, konstatujući da je signal novog satelitskog sistema Egnos u Crnoj Gori,a  koji značajno povećava preciznost postojeći satelitskih sistema za globalno pozicioniranje, dovoljno dobar da se PBN konceptom, navodi aviosaobraćaj i na našim aerodromima.

Izvor:S. L.

Najčitanije