20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat nastavlja da „krpi“ nekvalitetnu poslovnu zgradu

Zgrada Opstine Tivat
Zgrada Opstine Tivat

Iako se lokalni čelnici diče njenim izgledom, Opština Tivat prinuđena je da stalno troši novac poreskih obveznika na popravke nekvalitetno napravljene svoje nove poslovne zgrade na Trgu magnolija. Mamutsku zgradu površine skoro 5 hiljada kvadrata, više nego duplo veću od ugovorene, Opština je dobila u kontroverznom javno-privatnom partnerstvu sa podgoričkom firmom „Građevinar“ vlasnika Miloša Šukovića, o izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa na Trgu magnolija, a što je urađeno u periodu od 2007 do 2010. godine.

Stara tek nepunih šest godina, zgrada Opštine do sada je pokazala brojne manjkavosti, pa je tako, prema izvještaju Seketarijata za informacione sisteme i zajedničke poslove, i lani trošen novac iz gradske kase za razne popravke.

„Izvršena je sanacija zidova na mjestima gdje dolazi do stvaranja kondenzacije i vlage zbog loših zanatskih radova. Obavljena je sanacija sanitarnih čvorova zbog vrlo lošeg kvaliteta materijala i ugradnje. Sa fasade nove zgrade skidane su mermerne lajsne sa prozora zbog otpadanja na trotoar i ugrožavanja bezbjednosti prolaznika, a uzrok su loši zanatski radovi.”- stoji u izvještaju ovog Sekretarijata, a koji je dio ukupnog izvještaja gradonačelnika Ivana Novosela (DPS), o ostvarivanju funkcija lokalne uprave za 2015, koji još nije došao pred odbornike u lokalnom parlamentu.

Problema sa novom zgradom bilo je od samog njenog useljenja- liftovi dugo nisu radili, zgrada prokišnjavala, zidne obloge su se „runile” i otpadale, a u nekoliko navrata padali su i djelovi tzv. visećeg plafona koji srećom, pritom nisu povrijedili nikog od zaposlenih u Opštini.

Posebna priča je izuzetno nekvalitetno napravljena fasada obložena mermernim pločama, koja je  od samog starta problematična jer se na više mjesta vidi slivanje vlage i ružni biljezi koje su po kamenu već ostavile hemijske supstance iz podloge kojima su ploče pričvršćene za zidove. Lani su djelovi tih ploča sa prvog sprata padali na trotoar ispred zgrade, u blizini terase popularnog lokala „City Hall“.

Da će se bacanje novca Tivćana na zgradu Opštine nastaviti i u ovoj godini potvrđuje i Predlog mjera za rad Sekretarijata za informacione sisteme i zajedničke poslove gdje pored ostaloga stoji:    „Po potrebi vršiti sanaciju oštećenja u novoj poslovnoj zgradi opštine (oštećenja od vlage – zidovi, parket, plafoni, sanacija mokrih čvorova,…)”.

Inače, Opština Tivat osim vrijednosti lokacije i komunalija sa kojim je 2007. ušla u posao sa „Građevinarom”, trenutno toj firmi doplaćuje i preko 2 miliona eura za „naknadne i nepredviđene radove”. Zbog toga što nije imala svoj nadzor tokom gradnje kompleksa na Trgu magnolija, na kraju je Opština dobila više nego dva puta veću poslovnu zgradu od prvobitno ugovorene, zbog čega se morala odreći većine ostalih poslovnih i stambenih prostora koji su joj trebali pripasti u drugim objektima kompleksa. Uprkos tome, Komisija koja je prije nekoliko godina radila međusobni obračun i prebijanje obaveza između Opštine i „Građevinara”, konstatovala je da je „ukupna saradnja partnera iz ovog posla bila profesionalno korektna i da je ukupno vođenje objekata od pripremne dokumentacije, do završetka radova rađeno kvalitetno, profesionalno i odgovorno.“  Komisija je u izvještaju koji je kasnije usvojila i SO Tivat,  ocijenila da „kao plod saradnje imamo objekte koji su ukrasili grad“ i da bi „bilo bi korisno da se isti partneri nađu na novom poslu.“. U ime  lokalne uprave u toj komisiji bili su tadašnji potpredsjednik  Opštine i lider tivatske SDP Krsto Bošković i tadašnji savjetnici gradonačelnika Jovanka Laličić (DPS) i Petar Vujović (DPS).

Najčitanije