16 C
Kotor

Slušaj online radio

Mjesec džeza u Porto Montenegru

Keep On Keepin' On poster
Keep On Keepin’ On poster

Aprilskog kalendara za goste i rezidente Porto Montenegra biće u ritmu džeza – šestu godinu za redom Porto Montenegro se priključuje popularnoj manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori (Jazz Appreciation Month in Montenegro) JAM 2016, u organizaciji NVO Jazz Art iz Podgorice. U tivatskom nautičkom naselju biće organizovane filmske projekcije sa ovom tematikom, velika izložba JAM posteri na kojoj će biti predstavljeni vizuelni identiteti kroz formu marketinškog materijala ove manifestacije još od 2002. godine, a za kraj mjeseca i veliki koncert Vasil Hadžimanov Benda i njujorškog saksofoniste Dejvida Bina.

Izložba postera 2002-2016, u produkciji Insituta Smirtson Nacionalnog muzeja američke istorije u Vašingtonu, svojevrsna je retrospektiva ove globalne manifestacije koja je ustanovljena još 2002. godine na inicijativu dr Džona Edvarda Hase, i  biće postavljena u Zbirci pomorskog nasljeđa od 1. do 14. aprila. Zvanične postere JAM-a kreirali su mnogi američki vizuelni umjetnici, koji u svojoj umjetnosti gaje poseban odnos prema džezu, među kojima su: Keith Henry Brown, Joseph Holston, Frederick J. Brown, LeRoy Neiman, Al Hirschfeld, Peter Bodge i drugi. Tivatska publika će imati priliku da vidi godišnje plakate JAM-a, na kojima su neki od najvećih velikana ovog džeza: Dizzy Gillespie, Billie Holiday, Artie Shaw, Tito Puente, Duke Ellington, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Dave Brubeck, Mary Lou Williams, Frank Sinatra, Lionel Hampton, John Coltrane, Billy Strayhorn i Benny Carter.

Projekcija filmskog dokumentarca Keep On, Keepin` On (2014), koji je pobrao sve pozitivne kritike publike zbog neobične životne istinite priče muzičke legende i profesora Clark Terry-a (89god) i slijepog pijaniste Justin Kauflin-a (23. god) biće prikazana 13. aprila u Jahting klubu Porto Montenegra (nekadašnji Dom Vojske), sa početkom u 20:00h. Na istom mjestu, u isto vrijeme, 20. aprila biće prikazan film Whiplash (2014), dobitnik tri Oskara, tri BAFTA nagrade i Zlatnog globusa, koji na specifičan način tretira temu akademske džez muzike.

Muzički repertoar JAM-a u Porto Montenegru obilježiće, na zadovoljstvo mnogih, koncert Vasil Hadžimanov Benda i njujorškog saksofoniste Dejvida Bina koji će tivatskoj publici premijerno predstaviti novi album Alive – koncert je zakazan za 28. april na platou podmornice Heroj u Porto Montenegru, sa početkom u 20 sati. Dvojica muzičara se znaju još iz studentskih dana, sa Muzičke akademije Berkli u Bostonu. Dejvid Bini je danas jedan od najistaknutijih džez umjetnika srednje generacije; tokom zajedničke turneje u Srbiji, 2014. i na Beogradskom džez festivalu, snimili su koncerte i saradnja je rezultirala albumom uživo Alive u izdanju njujorške izdavačke kuće Moonjune.

Najčitanije