15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Presadili pet godina stare masline – Stotina po stotina – milion

Stevo Popović iz Zagore, posadio stotinu sadnica domaćih sorti, proizvedenih od dijelova starih maslina i otčepaka, prije pet godina i tako podržao ideju MPRR ”Milion stabala masline u Crnoj Gori do 2020.godine”.

Sadnja maslina na imanju Popovića u Zagori
Sadnja maslina na imanju Popovića u Zagori

Na imanju u Zagori, Donji Grbalj – Opština Kotor, Stevo i Vuk Popović posadili su stotinu sadnica masline, autohtonih sorti Žutica, Lumbardeška, Crnjaka, koje odavajkada postoje u ovom prelijepom mjestu.

Proizvedene od očepaka i čuvane u velikim kontejnerima, ove sadnice su dostigle gabarite desetogodišnjih maslina i kao takve, uz pomoć bagera, presađene na stalno mjesto, na parceli do matičnog zasada. Iskopavanje rupa, mješanje zemlje i đubriva, kao i prenos ogromnih sadnica sa zemljom iz kontejnera u rupe, išlo je glatko, budući da je zemlja na ovom području neistrošena crvenica u dubokom sloju.

Tako je Boka dobila još stotinu stabala masline, ušuškanih između prelijepog maslinjaka Iva Popovića i voćnjaka Rada Popovića, koji su i sami bili učesnici u mobi, zajedno saseljanima, rođacima, Đorđije Ivetić iz Radanovića, izvršio je rigoroznu rezidbu, (po mišljenju nekih od nas, prerigoroznu).

Ministar poljoprivrede u vladi Crne Gore, dr Petar Ivanović, uputio je pozdrave i najljepše želje za uspjeh akcije i budućnost maslinjaka.

Sadnja maslina na imanju Popovića u Zagori
Sadnja maslina na imanju Popovića u Zagori

U svakom slučaju, ideja o sadnji maslina na opštinskom zemljištu, koju je Maslinarsko društvo Boka ranije pokušavalo pokrenuti, kako bi se makar približilo broju od milion stabala koje je Crna Gora imala do druge polovine devetnaestog vijeka, kada je kao rezultat pogrešne procjene, u cilju bolje zarade proizvodnjom i prodajom vina, najveći broj maslinjaka iskrčen i na njihovo mjesto posađeni vinogradi, jer je zbog pojave filoksere koja je uništila vinograde u Evropi, naše vino bilo traženo, ali je  filoksera stigla i u naše krajeve i ubrzo nije bilo ni masline ni vina,  postaje vidljiva na horizontu obnove i razvoja maslinarstava.

Maslinarstvo Crne Gore od tada se nije oporavilo, a ovo je najbolji način da se obnovi i unaprijedi.

Vesna Đukić

Najčitanije