23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

29. HAPS: Čar pozorišta u pozorištu

HAPS – foto:Propela media

Dinamična komedija “Koštanin tvist” Putujućeg teatra “Vihor” iz Beograda nagrađena je na 29. Hercegnovskim aprilskim pozorišnim svečanostima (HAPS) višestrukim aplauzima.

Predstavu nastalu po motivima čuvenog djela Luca Hibnera “Greta, stranica 89” adaptirao je i režirao Andrej Šepetkovski, koji je očarao novsku publiku zajedno sa Novljankom, Draganom Dabović koja najveću tremu, zbog odgovornosti, kako priznaje, ima baš u gradu svojih glumačkih početaka.

Temperamentna, emotivna Dabović, vješt i tačan Šepetkovski, ni jednog trenutka nisu gubili pažnju publike, koja im je darivala česte aplauze i smijeh.

“Koštanin tvist” priča je o stremljenjima i mukama pozorišnih stvaralaca, koja slika različite karaktere i stvaralačke osobenosti reditelja i glumaca.

Polazeći od ideje demistifikacije procesa nastanka jedne predstave, ovaj komad predstavlja posvetu teatru i ljepoti igre.

-Svaki dobar tekst koji ima istine koje su vječne može u svim vremenima da se radi i radiće se i za 200 godina, kao što se Šekspir i dan danas igra i uvijek je aktuelan.

Mi smo isti, naša ljudska biologija je ostala ista, odnosi su vrlo slični, samo što se mijenjaju neke spoljne okolnosti, granice, države, politika, tehnička čuda, ali zapravo duše su nam iste-osvrnuo se Andrej Šepetkovski na “Koštanu” kao temu komada.

Govoreći o iskustvu koje ima kao glumac u ulozi reditelja, Šepetkovski je rekao da se na taj korak ne bi usudio prije dvadeset godina, ali vremenom je stekao potrebno iskustvo:

Sergej Bondarčuk, veliki sovjetski reditelj, koji je radio film “Čovjekova sudbina” koji svi svrstavaju među deset najboljih na svijetu, rekao je da svaki glumac vremenom, ako mu je bitna ideja onoga što radi, ima tendenciju da režira.

Mislim da je to uzrok, želio sam da svoje ideje sprovedem do kraja-.

-Ovo je pozorište u pozorištu i to je čar.

Ja ovdje pokazujem na koliko različitih načina Koštana može da se odigra, a Šepetkovski pokazuje kroz jednu jedinu repliku koliko različitih karaktera, tipova reditelja postoji-istakla je Dragana Dabović.

“Pozorište i muzika” je savršen koncept za HAPS, smatra Dabović:

-Nekako to nikad nisam odvajala i super mi je što je sada to naglašeno. Voljela bih još samo da svih 15 dana imamo pozorište i muziku.

Mi smo pozorište koje to može da podnese u svakom smislu i zaista podržavam da tokom 15 dana festivala bude 15 predstava, znam da je to tehnički jako naporno, ali ja sam za to.

Teatru “Vihor” sinoć je uručena Plaketa “Miloš Šami” za predstavu “Teško je reći zbogom” koja je dobila najvišu ocjenu (4,81) publike na prošlogodišnjem, 28. HAPS-u.

Plaketu je u ime Hercegnovskog pozorišta Dragani Dabović, koja je igrala i u nagrađenoj predstavi, uručila Vitka Vujnović.

HAPS, sa konceptom “Pozorište i muzika”, traje do 30. aprila i donosi raznovrstan repertoar.

Pred novskom publikom će biti još pet predstava u glavnom programu i tri dječije, uz prateće programe i plesnu predstavu u Off programu.

Premijera animiranog filma “Sat kapetana Štumbergera” je na programu 29. HAPS-a večeras u dvorani “Park”, od 20 časova.

Tridesetominutni pokretni strip (comic motion) urađen je na bazi igranih dijelova radio drame “Sat kapetana Štumbergera” za koju je tekst napisala Vitka Vujnović, a originalnu muziku prof. Bosiljka Kulišić i Nicolas Moretta.

 Uloge su povjerene Dejanu Đonoviću i Marini Vujović, audio montaža Draganu Vidakoviću, vizualizaciju je uradio studio “Donjisprat”, a producenti su Hercegnovsko pozorište i Radio televizija Herceg Novi.

U petak, 19. aprila na programu je “Čehovljeva soba” Narodnog pozorišta Timočke krajine Zaječar, u sjajnoj režiji Nikole Zavišića, u kojoj ansambl Pozorišta “Zoran Radmilović” glumi, svira i pjeva sa bendom predstave.

Po pričama najznačajnijeg ruskog dramatičara, ova predstava iako u osnovi iz klasičnog prosedea, poziva modernog gledaoca na upoznavanje Čehova.

 “Čehovljeva soba”, Sezona I (devet malih priča) u petak, u dvorani “Park” od 20:30.

Koproducenti 29. HAPS-a su Hercegnovsko pozorište i Javna ustanova kulture “Herceg-fest”, a pokrovitelj Opština Herceg Novi, uz podršku brojnih prijatelja festivala.

Najčitanije