22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Jadran“ počeo probne vožnje

Jadran u Bijeloj
Jadran u Bijeloj

Više od tri godine nakon što je ušao u generalni remont u Jadranskom brodogradilištu Bijela, najvrijedniji brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak „Jadran“ napokon je ponovno izašao na more. Naime, „Jadran“ pod komandom kapetana korvete Gorana Pajovića, u četvrtak je odradio prvu probnu vožnju u kojoj je testiran novi pogonski kompleks 83 godine starog motornog jedrenjaka.

Kako saznajemo nezvanično, tokom višečasovne vožnje po zalivu Boke, sve je funkcionisalo besprekorno – počev od novog glavnog pogonskog motora „Caterpillar“ snage 650 konja, preko novog sistema redukcije i propelera, do novih pomoćnih motora i novougrađene centralne kontrolne sobe pogonskog kompleksa.

„Jadran“ se nakon probe, vratio u Bijelu gdje će u narednih mjesec dana biti obavljeno završno dokovanje broda, nakon čega se stari jedrenjak vraća u svoju matičnu luku Tivat.

„U Tivtu ćemo tokom narednih mjesec završiti sve preostale sitmice na brodu, obaviti još nekoliko probnih vožnji i obučavati posadu za korištenje novougrađene opreme i sredstava. Očekujemo da školski brod „Jadran“ opet u punoj funkciji bude najkasnije do kraja trećeg kvartala naredne godinje kada će brod početi sa obavljenjem svojih redovnih zadataka.“- kazao nam je izvor iz Mornarice VCG.

Tokom generalnog remonta koji je u Bijeloj započet još u septembru 2013, „Jadran“ je bukvalno rastavljen do golog trupa i detaljno obnovljen. Uz ugradnju novog pogonskog i pomoćnih motora, brod je dobio novu glavnu elektro-razvodnu ploča sa elektro- instalacijama, nove instalacije morske i slatke vode, centralni klimatizacioni sistem, moderno opremljenu kuhinju, desalinizator, obnovljene sanitarne čvorove i novi namještaj u mornarskim prostorijama, dio nove navigacione i opreme za spašavanje, opravljena je drvena obloga glavne palube a ugrađeni su i novi drveni elementi snasti jedrenjaka.

Nagradjena fotografija Stevana Kordica
Foto – Stevan Kordić

Prvobitno je remont vrijedan oko 1,7 miliona eura trebalo da bude završen do ljeta 2014. To se međutim, nije desilo, prvenstveno zbog problema u Jadranskmom brodogradilištu u kome je u međuvremenu pokrenut stečajni postupak, ali i zbog širenja obima posla na „Jadranu“, što je podrazumijevalo da se u hodu mijenjaju i projektna riješenja i obavljaju tehničko-tehnološka prilagođavanja.

Daleko najveći dio tereta oko remonta “Jadrana” podnijela je sama 32-člana posada broda koja je u veoma teškim uslovima, vrijedno i sa ljubavlju radila na starom jedrenjaku koga oni doživljavaju svojim drugim domom. Ogroman doprinos uspješnom okončanju komplikovanih radova, dala je i komanda Mornarice VCG na čelu sa komandantom, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem koji je često obilazio “Jadran” u Bijeloj i nadgledao radove.

Izvor:S. L.

Najčitanije