11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

39. Dani muzike: Na novskim scenama osam koncerata za ljubitelje klasike

39. Dani muzike

U nedjelju 10. jula na Kanli kuli će otpočeti 39. Dani muzike koncertom najstarijeg pjevačkog društva u našem regionu – Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ 1839. iz Kotora, a pod dirigentskom palicom Mr Mihajla Lazarevića. Nakon otvaranja, tokom narednih 10 dana uslijediće još 7 koncerata vrhunskih muzičara iz Evrope, Sjeverne Amerike i Azije.

Umjetnički direktor festivala, meastro Boris Kraljević istakao je zadovoljstvo na današnjoj konferenciji za novinare saradnjom Savjeta festivala, JUK „Herceg fest“ i Opštine Herceg Novi, koji su zajedničkim trudom i željom održali kontinuitet održavanja festivala u otežanim uslovima zbog pandemije tokom prethodne dvije godine.

“Kao što je kazala predsjednica Savjeta festivala Milena Lučić tokom jučerašnje sjednice, grad Herceg Novi može i mora biti ponosan na umjetnička dostignuća u prošlosti i sadašnjosti i tim prije je na svima nama još veća odgovornost da to njegujemo i unaprijedimo”, kazao je meastro Kraljević, a potom i predstavio program ovogišnjih „Dana muzike“.

Prema riječima Lučić, Herceg Novi nije samo grad prirodnih ljepota, već i grad kulture, tradicije i sporta. Ovakvi događaji nisu samo kulturne manifestacije, već i turističke, naglasila je i ovom prigodom uputila čestitku PVK „Jadran“ koji danas puni 100. godina.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo je istakla da „Dani muzike“ jesu festival od značaja za grad, ali i da bi Ministarstvo kulture i medija trebalo da pruži veću podršku, a sve kako bi ovaj kulturni događaj bio uvršten u kalendar manifestacija koje se održavaju na teritoriji cijele države.

“Kada govorimo o podršci Opštine, ona nijedne godine nije bila upitna. Mi smo u prethodnom periodu sproveli istraživanje kulturnih praksi i potreba naših sugrađana, želeći da znamo koje manifestacije i festivale treba značajnije da podržimo, a koje nove bi trebalo osmisliti i realizovati u Herceg Novom. U tom kontekstu, „Dani muzike“ su prepoznati kao manifestacija koja i u narednom periodu treba da bude značajno podržana od strane lokalne uprave”, kazala je Zambelić Pištalo.

Prema riječima direktorice JUK „Herceg fest“ Gordane Porobić Krcunović, „Dani muzike“ su još jedan od festivala koji promoviše i njeguje vrijednosti visoke kulture, „za koju na žalost ima sve manje prostora i sve je manje vidljiva“.

“Zahvaljujući sjajnim selektorskim poduhvatima u prethodnom periodu našeg maestra Kraljevića, interesovanje za klasičnu muziku raste, publika je sve brojnija, a vjerujem da će se to potvrditi i na otvaranju u nedjelju veče”, poručila je Porobić Krcunović.

Najčitanije