17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TO HN predstavila ponudu na sajmu u Švedskoj

Sajam u Stokholmu

Turistička organizacija Herceg Novi nastupila je na Panorama World Festival – Stockholm održanom 17. i 18. februara. Na sajmu u Štokholmu koji za područje Crne Gore organizovala TO Budve, učestvovale su još i TO Tivat i TO Podgorica kao i privredni subjekti iz Budve i Podgorice.

Na sajmu u Štokholmu čija je tema turizam, kultura i gastronomija, učestvovalo je 150 izlagača, uglavnom predstavnici receptivnih destinacija sa privredom kao i najvažniji turoperatori na području Skandinavije poput TUI i APOLO. Zemlje partneri ovogodišnjeg sajma u Štokholmu su bile Grčka i Španija koje su i dominirale sa predstavnicima na više od dvadeset različitih štandova.

U dva dana sajam je posjetilo preko 20.000 posjetilaca, a pokazano je veliko interesovanje za štand Crne Gore. Posjetioci zajedničkog štanda naše zemlje uglavnom su imali predznanje o državi, mali broj je već i posjetio Crnu Goru, a većina je nakon male prezentacije, potvrdila dolazak u bliskoj budućnosti

U prilog odlukama da se posjeti Crna Gora svakako idu dva low cost leta sedmično Podgorica – Stokholm, kompanije Ryanir, kao i čarter letovi koje tokom ljeta za tivatski aerodrom organizuju turoperatori Tomas Cook i TUI. Dok Herceg Novom kao destinaciji dodatnu interesantnost skandinavskom tržištu donosi i činjenica blizine aerodroma Čilipi sa kojim sarađuju skandinavske avio kompanije Norwegian Airlines, SAS i Corendon.

Sajmu je prethodio veliki turistički forum gdje su brojni turistički analitičari i čelnici privrede održali prezentacije na temu trendova među švedskim turistima sa osvrtom na područje Skandinavije. Interesantni podaci iznešeni na predavanjima ukazuju da čak 88% Šveđana putuje u inostranstvo, da ih trećina putuje čak tri puta godišnje i da uglavnom odsjedaju u hotelima. Takođe je interesantna činjenica da 85% Šveđana rezerviše svoja putovanja online, da ih je značajan broj motivsanih suncem, morem, kulturom i sportom prilikom odabira destinacije. Švedski turopaeratori takođe ukazuju da je najveći broj turista iz Švedske preko 65 godina starosti i na njih treba da se obrati najveća pažnja, jer troše najviše i najviše odsjedaju u hotelima, ostvare najviše putovanja u godini i najmanje jedanput godišnje odlaze na daleko putovanje.

Ono što isto može biti argument crnogorske ponude je da Šveđani vole da posjećuju vinske i gastronomske ture, te da je u porastu tražnja za fitness turizmom, a ključne riječ su zdrav život i organska hrana. Na sajmu u Štokholmu prema istraživanju je konstatovano da Šveđani Herceg Novi i Crnu Goru gledaju kao sigurnu destinaciju, čemu doprinosi dobra povezanost i prisustvo turoperatora.

Od danas kursevi jezika u organizaciji TO Herceg-Novi

Herceg – Novi – foto Boka News

Od danas počinju kursevi engleskog i ruskog jezika koje Turistička Organizacija Herceg Novi, u skladu sa planom i programom rada za ovu godinu, organizuje u okviru dodatne edukacije za zaposlene u turističkoj privredi.

U ovoj fazi je riječ o besplatnim kursevima na kojima se za engleski jezik prijavilo 20 polaznika i formirana je jedna grupa, dok za ruski jezik imamo čak dvije grupe od po 28 prijavljenih polaznika. Nastava će biti fokusirana na vokabular i dijalog kakav se najčešće koristi u turističkoj privredi.

Izuzetno smo zadovoljni odzivom i pozivamo zaposlene u turističkoj privredi našeg grada, koji senisu dosada priajvili a žele da nauče ili unaprijede znanje ovih stranih jezika, da ćemo nastaviti sa ovom praksom i da se mogu i dalje prijavljivati da bi se formirale nove grupe od najmanje 20 polaznika. Obuka će trajati do 15. maja i to tri puta sedmično (ponedjeljak, srijeda i petak)

TO HN na ovaj način želi da pomogne gradsku turističku privredu obezbjeđivanjem besplatnog usavršavanja zaposlenih, što će u krajnjem doprinijeti i unapređivanju cjelokupne ponude našeg grada.

Najčitanije