20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nazire se kraj sage sa osnivanjem nove zajedničke firme Tivta i Kotora

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor – foto Boka News

Ukoliko odbornici na sjednici SO u četvrtak daju zeleno svjetlo na taj aranžman, gradonačenica Tivta dr Snežana Matijević (DPS) potpisaće sa gradonačelnikom Kotora Vladimirom Jokićem (Demokrate), ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća u vlasnišvu dvije opštine, a koje će preuzeti upravljanje prije skoro dvije godine sagrađenim novim zajedničkim postrijenjem za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Kukuljini kod Tivta .

PPOV kapaciteta 75 hiljade ekvivalent stanovnika, vrijedno 10,25 miliona eura izgrađeno je na lokalitetu Klačina u blizini Obale Đuraševića, a prema tvrdnjama  mještana koji žive u okolini, nikada nije dovršeno jer problem neprijatnih mirisa koji se šire sa bazena za prečišćavanje, nije adekvatno riješen njihovim sakupljanjem i odvođenjem preko posebnog tornja koji nije ni izgrađen. Njime od otvaranja u ljeto 2016., upravlja njemačka kompanija WTE koja ga je izgradila, i koja bi trebalo da obuči osoblje nove zajedničke tivatsko-kotorske opštinske fime nazvane PPOV.

Postrojenje je izgrađeno kreditom uzetim kod njemačke KfW banke a koga u omjeru omjeru 52 : 48 odsto vraćaju Opštine Tivat i Kotor. Tivćani su u izgradnju POPOV uložili i preko 45 hiljada kvadrata formalno državne zemlje na Klačini koju je toj Opštini prenijela Vlada, ali su sada suočeni sa odštetnim zahtejvima mještana Krtola koji traže milionske iznose za u praksi im oduzetu, ali nikada zvanično eksprropiisanu imovinu na toj lokaciji. Svi pokušaji tivatske DPS- SD-HGI lokalne vlasti da na Kotorane, mimo odredbi sporazuma iz 2011. kojeg su dva grada postpisala, pokušaju prenijeti obavezu plaćanja dijela te odštete, a zbog čega je preko godinu dana kasnilo osnivanje zajedničke firme koja će gazdovati postrojenjem, do sada nisu uspjeli. Zbog ne-osnivanja tog preduzeća, kompanija Lupštica Development što u Krtlima gradi novi milijardu eura vrijedan novi turistički grad Luštica Bay, za ovu godinu je zvanično odustala od završetka prve faze svog šampionskg golf terena koja je trebalo da bude završena do ljeta, jer nije imala sa kime da ugovori preuzimanjje svih količina prečišćene vide iz PPOV na Klačini, a koje su joj neophodne za navodnjavanje golf igrališta.

Po Ugovoru o osnivanju nove firme PPOV doo, opštine Tivat i Kotior će biti njeni ravnopravni osnivači i vlasnici sa po 50 odsto osnivačkog kapitala od ukupno 20.000 eura. Firmu će prema dogovioru, voditi tročlani Odbor direktora u kome će Kotor imati dva, a Tivat jednog predstavnika, zato što će Tivćani dobiti mjesto izvršnog direktora koje po koalicionom sporazumu u to gradu, pripada HGI-ju. Iako po elaboratu WTE-a za rad i održavanje visokoautomatizovanog i modernog PPOV na Klačini nije potrebno više od maksimum 5 radnika, lokalne uprava dva grada su napravile sistematizaciju po kojoj će u njihovoj novoj zajedničkoj firmi tamo raditi duplo više zaposlenih.

Izvor:S.L

Najčitanije