21 C
Kotor

Slušaj online radio

7. Festival klapa: Herceg Novi čuva tradiciju klapske pjesme

Festival klapa Herceg Novi

Čak 12 klapa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nastupilo je sinoć na 7. Međunarodnom festivalu klapa u hercegnovskom parku „Boka“. Svaka od njih donijela je pjesmom dio svog zavičaja mnogobrojnoj publici koja je duže od dva sata uživala u mediteranskim notama.

Klapa „Kumpanji“ sa Korčule nastupila je poslednja i održala mini koncert jer publika nije dozvolila da se veče završi pozivajući ih više puta na bis, prateći ih pjesmom i aplauzima.

U ime domaćina i organizatora festivala, klape „Castel Nuovo“, učesnike i publiku pozdravio je Dušan Tadić koji je svima poželio dobrodošlicu i zahvalio što će dio svog naslijeđa predstaviti u Herceg Novom. On je dvojici doajena klapske pjesme, a to su Janes Vlašić i Jure Šaban Stanić, uručio poklone, dar Vinarije „Castel Savina“.

Festival klapa Herceg Novi

Zadovoljstvo što se u Herceg Novom njeguje klapska pjesma kao jedan od mediteranskih simbola, iskazao je potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, otvarajući festival.

„Klapska pjesma je doprinijela da se očuva jedinstvenost mediteranskog duha. Pored toga što uvijek donosi stihove o moru, ljubavi, primorskom načinu života, ona je znala da poveže ljude, da ih okupi i ujedini u pjesmi. Zahvaljujući ovom festivalu, u našem gradu su klape iz cijele Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Svi oni zajedno će doprinijeti da se njeguje tradicija i nematerijalna kulturna baština, a to je težnja svakog od nas jer je to jedini način da na mlađe generacije prenesemo dio tog bogatstva“, kazao je potpredsjednik Mustur.

Najčitanije