16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nestašica radnika

Konobari

Glavna briga koja i ove sezone muči našu stratešku privrednu granu je hronični deficit kvalifikovane radne snage. Situacija je kritična i neizvjesna u većini ugostiteljskih objekata, dok malobrojni radnici poslednjim atomima snage pokušavaju da se izbore sa poslom koji ne posustaje. Prirodno je da u takvom ambijentu niko ne razmišlja o kvalitetu ponude i servisa, već je cilj samo jedan – kako bilo gostu uzeti pare i preživjeti do sledeće sezone.

Krivca za manjak radne snage mnogi vide u alavim i nesavjesnim poslodavcima koji lošim zaradama i uslovima rada kvalitetne radnike tjeraju u inostranstvo. Drugi se žale na obrazovni sistem koji ne samo da proizvodi nedovoljno radnika već je i to što proizvede jako upitnog kvaliteta – od elementarnog vaspitanja do stručnih znanja i poznavanja jezika. Treći kritikuju nepostojeću privrednu diversifikaciju, odnosno činjenicu da broj ugostiteljskih objekata raste takvom brzinom da će uskoro biti više kafana nego građana itd.

Nestašica radnika
Turizam

Ono što je nesporno i čemu nas uči empirija je da se privredni i društveni razvoj ne dešava sam od sebe. Ozbiljne države osim regulatorne imaju i razvojnu ulogu koja bi u konkretnom slučaju podrazumijevala podizanje kvaliteta obrazovnog sistema, popularizaciju ugostiteljskih zanimanja, razvijanje i uvezivanje povezanih privrednih djelatnosti i jačanje svijesti poslodavaca o važnosti ulaganja u svoje zaposlene. Kontinuitet i razvoj zaposlenih je najvažnija dodata vrijednost ugostiteljskog proizvoda, odnosno osnov za veću razliku u cijeni i održivu atraktivnost ponude.

I dok gotovo sve privredne grane kubure sa deficitiom radne snage, jedan sektor je u rastućem suficitu. Budući da nikakve posebne kvalifikacije nisu potrebne i da se brzinom svjetlosti može napredovati iz školskih u poslaničke klupe i državne fotelje, političko tržište je pod opsadom radne snage. Ko je lud da jedan značajan dio svoj života “izgubi” u profesionalnoj afirmaciji kada može odmah da kreira državnu viziju, zakone i politike?

/Darko Kasalica/

Najčitanije