Predstavnice Opštine Tivat, učestvovali su 8. i 9. februara na prvom sastanku partnerskih organizacija projekta Food Zone, koji je odobren je za finansiranje u okviru Erasmus+ programa.
Cilj ovog projekta je podržati i usavršiti proizvođače hrane, mala i srednja preduzeća, te turistički ekosistem, razvijanjem regenerativnih doživljaja gastroturizma.
Organizator sastanka je bila Camara oficial de comercio e industria de Caceres iz Španije, a u ime Opštine Tivat sastanku su prisustvovalr samostalna savjetnica za preduzetništvo Anja Radmilo i samostalna savjetnica za projekte Ivona Petrović,
Na sastanku je bilo riječi o glavnom fokusu projekta, tačnije o načinu unaprjeđenja vještina profesionalaca u gastroturizmu, kako bi se turizam oporavio nakon krize izazvane pandemijom COVID-19.
Regenerativni turizam usmjeren je na transformaciju turizma, ne samo u svrhu smanjenja negativnog uticaja na okolinu i društvo, već i kroz obnovu turizma, kako bi turisti i posjetioci ostavili svoja odredišta u boljem stanju nego što su ih zatekli, za sadašnje i buduće generacije. Gastroturizam može doprinijeti transformacijskom oporavku pružanjem podrške malim, lokalnim proizvođačima hrane i jačanjem njihovih pozicija na tržištu, doprinoseći dodatim vrijednostima turizma uz promovisanje očuvanja i razvoja lokalne proizvodnje, kulinarske tradicije i znanja. Jačanje lokalnih prehrambenih mreža takođe doprinosi uspostavljanju više održivih prehrambenih sistema.
Glavni cilj projekta je podržati razvoj vještina u prehrambenim malim i srednjim preduzećima (vlasnici/menadžeri) i mikro preduzećima (uklj. specijalizovani proizvođači hrane, novoosnovana preduzeća), kao i turističkih stručnjaka, nastavnika i studenata. Cilj je poboljšati GREEN/BLUE/DIGITAL vještine kako bi izgradili više održivih i regenerativnih i otpornih preduzeća, koja zauzvrat doprinose regenerativnijoj i otpornijoj ruralnoj hrani i turizmu. Osim razvoja vještina, cilj projekta je povezati prehrambeni i širi turistički ekosistem te doprinijeti unaprjedjenju inovacija i održive transformacije u prehrambenom (turističkom) sektoru.
Glavni očekivani rezultati projekta:
- Analiza primjera najboljih praksi regenerativnog turizma
- Identifikacija izazova i prepreka za razvoj regenerativnog turizma
- Izrada vodiča za stvaranje doživljaja ruralnog gastroturizma
- Materijali za obuku i online interaktivni kurs za mala i srednja preduzeća koja se bave hranom
- Mješovite pilot radionice s lokalnim proizvođačima i relevantnim akterima u turizmu
- Smjernice za edukatore
- Razne aktivnosti povezane s širenjem informacija, upotrebom, rezultata i održivošću projekta
- Preporuke politika za edukatore, poljoprivredne i privredne komore, javna tijela, aktere u turizmu
- Postavljanje Food Zone (Blended Incubator) za inovativna iskustva ruralnog gastro turizma (uključujući preduzetništvo i start-up podršku)
- Kampanja Food Zone
- Food Zone događaji (1 po zemlji partnera)
Vodeći partner projekta je Camara oficial de comercio e industria de Caceres (Španija), a ostale partnerske organizacije, pored Opštine Tivat, su EURAKOM SASU (Francuska), DOMSPAIN SLU (Španija), ETAIREIA TOURISTIKIS ANAPTIKSIS KAI PROVOLIS PERIFERIAS LEYKOSIAS LTD (Kipar), LANARA Consulting, marketing v turizmu, d.o.o. (Slovenija), UNIVERSIDADE DE AVEIRO (Portugal). Projekat će biti realizovan do aprila 2025. godine, a ukupan budžet projekta je oko 250 000.00 eura, dok je iznos za aktivnosti za koje je zadužena Opština Tivat opredjeljeno oko 30 000.00 eura.