Na Međunarodnom kulinarskom takmičenju “Biser mora” za 2023. godinu koje je održano je na Braču (Hrvatska) od 28.marta do 1.aprila, mladi JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović” iz Kotora postigli su zapaženi rezultat.
U kategoriji srednjih škola (juniora) takmičila se 41 ekipa. JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović” su ove godine su predstavljali Nikola Subotić (četvrti razred), Pero Zvicer (drugi razred) i Edin Rovčanin (drugi razred). U kategoriji grupnog takmičenja sa ribljim menijem takmičili su se dvojac Subotić i Zvicer i osvojili srebrnu medalju, dok u pojedinačnom takmičenju u kategoriji jela od piletine Rovčanin je osvojio bronzanu medalju.
Pored predstavnika Crne Gore, učestvovala je još 21 zemlja Evrope i svijeta.
“Još jednom čestitamo učenicima na plasmanu, kao i njihovim mentorima koji su ih pratili Željku Vukasoviću i Iliji Miroševiću”- poručuju iz JU RESursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”.
18. izdanje Bisera mora, najveće je kulinarsko takmičenja i festivala gastronomije u ovom dijelu Evrope, mjesta gdje se iz godine u godinu na otoku Braču susreću, druže, odmjeravaju znanja i vještine braća po kuhači sa svih strana svijeta.
Misija je to međunarodne udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu, koja na Biseru mora s partnerima okuplja kuvare, konobare i strukovne nastavnike, kao i brojne druge profesionalce koji žive ovaj poziv. Dakle, one koji u svijet gastronomije unose inovativnost, duh i strast, poštivanje tradicije i recepture kojima su ispisana kako osobne, tako i gastronomske povijesti cijelih naroda.