13 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz Morskih Dubina: Otkriće potopljenog jedrenjaka kod Premanture

Iz Morskih Dubina: Otkriće potopljenog jedrenjaka kod Premanture
Foto: Međunarodni centar za podvodnui arheologiju Zadar / 24sata

Podvodni arheolozi iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, predvođeni doc.dr.sc. Lukom Bekićem i Majom Kaleb, istražuju nepoznati jedrenjak koji je potonuo kod rta Franina. Brod, naoružan engleskim željeznim topovima, vjerojatno je potonuo krajem 16. stoljeća zbog iznenadne bure na Kvarneru, piše 24sata.

Jedrenjak je prevozio teret keramičkih posuda, staklenih šarenih perlica i crvenih staklenih zdjelica. Među najvažnijim otkrićima su rijetke mjedene trube iz Strasbourga i Leidena. Posebno je zanimljiva truba s natpisom “LVGDVNY BATAVORVM“, latinskim imenom za Leiden. Ovo je veliko znanstveno iznenađenje jer dosad nije bila poznata nijedna sačuvana truba iz tih gradova.

Na temelju tereta i drugih detalja, moguće je da je riječ o nizozemskom brodu koji je trgovao između Leidena, Mletaka i Carigrada. Konačni zaključci će zahtijevati dugogodišnje proučavanje ostataka broda i arhivskih zapisa.

Podvodni arheolozi iz Zadra, uz pomoć policije iz Pule te suradnika iz Slovačke, Njemačke, Slovenije i Španjolske, nastavljaju istraživanje drvene konstrukcije broda. U slomljenim ostacima pronalaze dijelove brodske opreme poput drvenih koloturnika i konopa. Željezni topovi se čiste i dokumentiraju na dnu mora te im se postavlja zaštita kako bi se spriječilo daljnje propadanje. Ova zaštita će omogućiti turističke ronilačke posjete u budućnosti.

Istraživanja financira Ministarstvo kulture i medija RH, osiguravajući očuvanje i daljnje istraživanje ovog značajnog arheološkog nalazišta.

Najčitanije