19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Haos na moru: Splitska pomorska policija u akciji

Haos na moru: Splitska pomorska policija u akciji
Pomorska policija

Splitska pomorska policija protekle je sedmice imala pune ruke posla, sankcionirajući čak 69 pomorskih prekršaja.

Najveći broj prekršaja, njih 35, odnosio se na nepropisno glisiranje, a policija još jednom apelira na sve nautičare da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila. Od ukupnog broja prekršaja, glisiranje je bilo najčešće. Podsjećamo, prema pravilima, motorne brodice i brodice na mlazni pogon smiju glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na područjima gdje nije zabranjeno glisirati. Ovo je ključna mjera za sigurnost svih sudionika u pomorskom prometu, piše Slobodna Dalmacija.

Osim glisiranja, evidentirani su i sljedeći prekršaji: prekrcaj, gdje su plovila prevozila veći broj putnika od dozvoljenog; nepropisno sidrenje na mjestima gdje to nije dozvoljeno, što može ugroziti sigurnost i okoliš; nedostatak police osiguranja, gdje su plovila bila bez važeće police osiguranja; neovlašteni prijevoz, odnosno obavljanje prijevoza bez potrebnih dozvola; te istekli tehnički pregled, gdje plovila nisu prošla tehnički pregled ili nisu imala važeću dozvolu za upravljanje.

Splitska pomorska policija naglašava važnost pridržavanja svih pomorskih propisa i pravila ponašanja na moru kako bi se spriječile nesreće i stradavanja. Posebno je važno paziti na propisanu udaljenost od obale pri upravljanju gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon.

Najčitanije