19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Vukan Stjepčević iz Kotora polaznik međunarodne Ljetne škole nauke u Zagrebu, među talentovanim učenicima iz 11 zemalja svijeta

Vukan Stjepčević iz Kotora polaznik međunarodne Ljetne škole nauke u Zagrebu, među talentovanim učenicima iz 11 zemalja svijeta
Ljetnja škola nauke u Zagrebu

“Imao sam idealnu priliku da istražujem svoja interesovanja – mogućnosti vještačke inteligencije, biologiju i elektroniku, razgovaram o budućoj karijeri, unaprijedim poznavanje engleskog jezika i steknem prijatelje iz cijelog svijeta…”



Učenik Srednje pomorske škole u Kotoru, Vukan Stjepčević, bio je jedini polaznik iz Crne Gore, Ljetne škole nauke (Summer School of Science – S3) koja je ove godine održana od 28. jula do 7. avgusta u Zagrebu, na kojoj su učestvovali talentovani učenici iz 11 zemalja, uključujući Japan, Kinu, Indiju, Estoniju, Veliku Britaniju, Švajcarsku, Austriju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.

Mladi Vukan Stjepčević, je radio na projektu “Otkrivanje karcinoma pomoću mašinskog učenja i modela računarskog vida”, vođenim od strane mentorke dr Petre Bevandić.

Ovu međunarodnu školu je prije 23 godine osnovalo “Društvo za edukaciju van okvira” iz Požege. Namijenjena je srednjoškolcima a komunikacija sa mentorima, predavačima i ostalim polaznicima odvija se na engleskom jeziku.

Ljetnja škola nauke u Zagrebu

Program je dobio zvaničnu podršku i preporuku Sir Tima Hunta, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 2001. godine i poznatih naučnika poput Petera Atkinsa sa Univerziteta u Oksfordu, Dennisa Braza sa Univerziteta u Kembridžu i bivšeg rektora švajcarskog ETH Zurich, Line Guzzelle. Program je omogućio učesnicima da unaprijede svoje znanje, steknu naučnu pismenost, iskustvo u planiranju i sprovođenju istraživačkih projekata, razviju timski rad i vještine naučne komunikacije na visokom nivou.

Vukan Stjepčević

Većinu vremena u školi, polaznici su provodili radeći na istraživačkim projektima. Boravili su u Učeničkom domu Novi Zagreb, odakle su svakog dana odlazili u Geodetsku školu kako bi se bavili naukom i tehnologijom. Projekti koje su vodili naučnici sa prestižnih svjetskih univerziteta, ticali su se borbe protiv klimatskih promjena, korišćenja vještačke inteligencije za liječenje karcinoma, genetike, planetarnih orbita i uticaja zavisnosti na mozak. U jutarnjim satima su radili sa mentorima, izvodili eksperimente, analizirali podatke i razgovarali o rezultatima. Popopodnevni časovi bili su ispunjeni predavanjima poznatih naučnika o temama značajnim za savremeno istraživanje i nastavkom rada na projektima. Večeri sati bili su vrijeme za druženje i zabavne aktivnosti poput lova na blago, pub kviza, posjete zagrebačkoj zvjezdarnici, obilasku centra Zagreba ili radionica za razvoj komunikacionih vještina.

“Ovo mi je bila prva godina u Ljetnoj školi nauke. Imajući u vidu dugu tradiciju pomorstva u Kotoru, oblasti koja je od velikog značaja za ekonomiju Crne Gore i čitavog svijeta, zanimaju me studije robotike i primjena vještačke inteligencije u pomorskoj industriji ali možda i u nekoj drugoj oblasti. Kao osnovac, pohađao sam školu robotike i programiranja i učestvovao na državnom takmičenju iz ove oblasti zbog čega me je i privukla Ljetna škola nauke. Zadovoljan sam jer sam imao idealnu priliku da istražujem svoja interesovanja – mogućnosti vještačke inteligencije, biologiju i elektroniku, razgovaram o budućoj karijeri, unaprijedim poznavanje engleskog jezika i steknem prijatelje iz cijelog svijeta”- kazao nam je Stjepčević.

Izvor:Boka News

Najčitanije