19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Osmica” pokreće dušu pod vedrim nebom

“Osmica” pokreće dušu pod vedrim nebom
Oktet – foto Boka News

Oktet violončela u sastavu: Vladimir Drobnjak, Maja Antić Kalezić, Lazar Bubanja, Evgeni Inčagov, Daviti Džimšeleišvili, Olesja Anakovskaja, Dmitri Prokofjev i Vladimir Virok Stoletov, nastupiće 15, 16. i 17. avgusta na Luštici, u Cetinju i Podgorici

Razni filozofi, muzičari i naučnici su kroz vrijeme istraživali i analiziranli vezu između brojeva i muzike, u nastojanju da pronađu osnovni sklad koji postoji između njih dvoje. Grupa od osam najboljih čelista iz različitih zemalja okupili su se sa ciljem da potvrde muzičku  formulu koja obuhvata suštinu ovog moćnog broja, pretvarajući njegov beskrajan kvalitet u izvođenje  koje pokreće dušu, kažu umjetnici Ansambla Amplitudes.

Osmoro violončelista/ violončelistkinja koji čine „Amplitude“ nastupiće u Luštici 15. avgusta, zatim na Cetinju 16. i u Podgorici 17. avgusta, u sklopu projekta „8“, koji su osmislili članovi Nevladinog udruženja IMSA (Internacionalna muzičko scenska asocijacija). Umjetnički direktor, violončelista Dmitrij Prokofjev, ujedno i član Ansambla, okupio je crnogorske, gruzijske i ruske muzičare, koji će se, nakon prošlogodišnjeg koncerta u Tbilisiju (Gruzija), predstaviti i crnogorskim ljubiteljima umjetničke muzike i to u predivnim ambijentima na otvorenom u atmosferi „pod vedrim nebom“.

Članovi Ansambla “Amplitudes”, violončelisti Vladimir Drobnjak, Maja Antić Kalezić i Lazar Bubanja iz Crne Gore, Evgeni Inčagov i Daviti Džimšeleišvili iz Gruzije, te Olesja Anakovskaja, Dmitri Prokofjev i Vladimir Virok Stoletov iz Rusije, predstaviće se programom u koji su uključena djela ambijentalne muzike različitih epoha.

-Kompozicija „8“ Majkla Gordona je klasičan primjer američkog minimalizma. Prvi dio repertoara Amplitudes ansambla je spoj srednjovjekovnih melodija Italije, kao i gruzijske i indijske tradicionalne muzike. Drugi dio koncerta počinje  muzikom kompozitora Stevana Mokranjca i završava se sa poznatim balkanskim melodijama i popularnim italijanskim melodijama u stilu „Dolce Vita“, kazao je Dmitri Prokofjev u najavi za Boka News.

Objasnio je da se Udruženje IMSA, osnovano u novembru 2023. godine, bavi razvojem i unapređenjem kreativnog rada na polju afirmacije  muzičko -scenske kulture, u saradnji sa drugim udruženjima i organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Jedan od vrhunskih svjetskih umjetnika današnjice Dmitrij Prokofjev bio je angažovan kao vođa grupe violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru (2015-2021). Član je KotorArt trija od 2018. godine zajedno sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem i pijanistom Ratimirom Martinovićem.

Rođen u Moskvi u porodici muzičara, Dmitri sa pet godina počinje da svira  violončelo u Moskovskoj centalnoj muzičkoj školi, a sa deset godina ostvario je i svoj prvi solo nastup sa simfonijskim orkestrom. Bio je polaznik seminara u Americi kod najpoznatijeg violončeliste svih vremena M.Rastropoviča, kao i polaznik specijalnog kursa za baroknu muziku kod Anera Bilsmana (Holandija).

Diplomirao je na odsjeku za violončelo 2002. godine, a magistrirao 2005. godine na državnom konzervatorijumu imena  P.I.Čajkovski kod svetski priznate violončelistkinje i pedagoginje  Natalije Gutman. Dirigovanje je diplomirao 2022. godine na istoimenom konzervatorijumu u klasi prof. Feliksa Korobova.

Pobjednik je brojnih međunarodnih takmičenja.

Bio je umjetnički izvođač državnog kamernog orkestra Moskovski virtuozi. Nastupao je širom Rusije i svijeta  u prestižnim salama.  Svirao je kao solista i u kamernoj muzici sarađivao sa brojnim istaknutim umjetnicima i dirigentima. Učesnik je mnogih internacionalnih muzičkih festivala.

Svoj prvi CD snimio je u 16-toj godini, sa Aleksandrom Kobrinom (klavir) je 2004 . godine objavio drugi, a zajedno sa ansamblom Nikolaja Šugajeva i Valentina Urjupina u produkciji NAXOS Records-a je 2022. godine  objavio i  CD sa djelima italijanske muzike dvadesetog vijeka.

/M.D.P./

Najčitanije