19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni dječji festival folklora “Kolo bez granica” – upoznavanje i otkrivanje ljepote Boke

Međunarodni dječji festival folklora “Kolo bez granica” – upoznavanje i otkrivanje ljepote Boke
Folklor

Četvrti međunarodni dječji festival folklora „Kolo bez granica“, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Boka“, biće održan od 21. do 25. avgusta u Tivtu.

Program ispunjen javnim nastupima, edukativnim sadržajem i prilikama za zbližavanje mališana odvijaće se na otvorenim prostorima grada i obuhvatiti neke od najreprezentativnijih lokaliteta Tivta – gradsku rivu Pine, kompleks ljetnjikovca Buća-Luković, Trg od kulture, Veliki gradski park. Ovogodišnje izdanje festivala ugostiće učesnike iz pet država – Poljske, Moldavije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a publici će se predstaviti više od 400 mališana, što izdvaja ovaj festival kao jednu od reprezentativnih internacionalnih manifestacija posvećenih isključivo djeci, na nacionalnom nivou. Dok učesnici imaju bogat dnevni program ispunjen aktivnostima za međusobno upoznavanje i otkrivanje ljepota Bokokotorskog zaliva, program za javnost odvija se u večernjim satima.

U četvrtak, 22. avgusta, program počinje u 19 sati Međunarodnom festivalskom paradom šetališnom zonom, nakon čega će uslijediti ceremonija otvaranja festivala na gradskoj rivi Pine, te cjelovečernji koncert inostranih grupa i domaćina.

Petak, 23. avgust, ispunjen je edukativnim sadržajem – na gradskoj rivi odvijaće se Folklorne radionice u trajanju od 18 do 21 sat. U subotu, 24. avgusta, od 19 sati Međunarodna festivalska parada sa performansima transformisaće ulice grada Tivta u podijum za igru, a program će biti zaokružen Gala koncertom sa početkom u 20 sati. Na Gala koncertu bogatstvo crnogorskog folklora, uz domaćine iz KUD „Boka“, predstaviće i dječji folklorni ansambli KUD „Njegoš“ (Cetinje), KUD „Duga“ (Berane) i KUD „Ramadan Šarkić“ (Tuzi).

Iza simboličnog imena „Kolo bez granica“ krije se višeslojna misija festivala koja obuhvata uspostavljanje, razvoj i jačanje prijateljskih odnosa među državama, promovisanje kulturne saradnje dječje zajednice, podsticanje očuvanja i njegovanja tradicije i kulturnog nasljeđa, multietničnosti i multikulturalnosti kod djece.

Četvrti MDFF ,,Kolo bez granica“ realizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, a podržali su ga Porto Montenegro, Turistička organizacije Tivat, kao i brojni sponzori i prijatelji festivala.

Najčitanije