19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival gudača Perast – Duo Martinović- Krstev oduševili publiku sonatama za violončelo i klavir

Festival gudača Perast – Duo Martinović- Krstev oduševili publiku sonatama za violončelo i klavir
Festivala gudača Perast – koncert Krasteva i Martinovića

Mnogo je važno da na ovako divnom mjestu postoji Festival gudača, koji nudi mogućnost da se mladi gudači, violončelisti osjećaju izuzetno nadahnutim, najprije zato što počinju da povezuju profesiju sa putovanjima, kazao je za BN Atanas Krstev, violončelista iz Bugarske

Violončelista Atanas Krstev, vanredni profesor na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Sofiji i istaknuti crnogorski pijanista Bojan Martinović iz Kotora, profesor na Muzičkoj akademiji Cetinje, nastupili su u duu u Crkvi Sv. Duha u Kotoru u okviru XV Festivala gudača. Publika je imala priliku da uživa u sjajnim izvedbama dvojice vrsnih umjetnika, te da ih pozdravi toplim aplauzima.

Blistavi duo izveo je dvije antologijske kompozicije – “Treću sonatu za violončelo i piano u A-duru” Ludviga van Betovena kao i “Prvu sonatu za violončelo i piano u e-molu” Johanesa Bramsa, koje su među najdražim djelima publike, a na bis su počastili  prisutne predivnim komadom ”Requiebros”, koju je pisao virtuoz Gaspar Kasado iz Španije, jedan od najboljih violončelista XX vijeka.

Festivala gudača Perast – koncert Krasteva i Martinovića

-Veoma sam zahvalan što sam imao priliku da sviram sa Bojanom, sa zadovoljstvom bismo nastupili ponovo. Sa nestrpljenjem očekujem da napravimo naš sljedeći projekat, možda u Podgorici i u nekim drugim mjestima, kaže za BN Krstev, koji već drugi put učestvuje na Festivalu gudača. I ove, kao i prošle godine, vodi master-klas. Ima osam učenika koji dolaze iz Bugarske, Crne Gore, Srbije – najmlađa učesnica ima 13 godina, a ima i studente koji završavaju fakultete. Kaže da je prelijepo što se generacije miješaju, polaznici stvaraju veze, odnose, prijateljstva…

-Mnogo se radujem, ovo je esencija  naše profesije – putovanja, nastupi, druženje, mastrerklasi… Nevjerovatno je: prvo, samo mjesto, Bokokotorski zaliv, Kotor, Perast, zatim ljudi, uopšte cijela organizacija su fantastični. Smatram da je mnogo važno da na tako divnom mjestu postoji ovakav festival koji nudi mogućnost da se mladi gudači, violončelisti, osjećaju izuzetno nadahnutim, najprije zato što počinju da povezuju profesiju sa putovanjima. Jednostavno ih profesija vodi na ovakva prekrasna mjesta, kakva su uopšte u cijelom regionu. Pored toga, radimo mnogo “zdravo”, koncentrisano, a polaznici imaju priliku da nastupe na završnom koncertu koji će biti u Perastu ove sedmice. Zahvaljujem Marini Dulović, direktorici Festivala gudača  koja je sve ovo organizovala, kaže Krstev u izjavi za Boka News.

Bojan Martinović ističe da su izveli “genijalni program”, jer je “rijetkost da se spoje dvije sonate ovako zahtjevne i sadržajne”, kao što su Prva Bramsova i Treća Betovenova za čelo i piano.

-Prvi put sviramo zajedno, Krstev svira na jednom vrhunskom nivou, toliko prirodno i logično iz perspektive ovog našeg muzičkog jezika da je bilo pravo uživanje svirati zajedno sa njim. Već smo muzičari sa stažom, ali nisam očekivao da će biti toliko lako svirati sa njim, pošto smo se tek juče upoznali.  Pričali smo danas malo tokom dana o nekim mogućnostima za duge nastupe u Crnoj Gori i nadam se da će se stvoriti prilika za još neki zajednički nastup, kaže Martinović.

Naredni koncert je planiran za 25.08.2024. godine u crkvi sv Nikole u Perastu, u 20 sati, na kojem će se predstaviti polaznici radionica za violinu profesora Vujadina Krivokapića, violu Miše Berkuta i violončela Atanasa Krasteva.

U Perastu se očekuje završni koncert polaznika masterklasa Atanasa Krsteva. On je diplomirao na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Sofiji u klasi prof. Anatolija Krsteva i specijalizirao kod prof. Natalije Šahovske – u Escuela de Musica Reina Sofia u Madridu, a zatim i doktorirao. Od 2021. godine je vanredni profesor i predaje violončelo u NMA „Pančo Vladigerov“ i NMS „Ljubomir Pipkov.

/M.D.P./

Najčitanije