19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Teatar 303: “Oprosti Druže Stari” (Bezmetković) u Podgorici

Teatar 303: “Oprosti Druže Stari” (Bezmetković) u Podgorici
Teatar 303 – Bezmetković

Nakon premijere 19. juna  u Kotoru  pozorišni komad „OPROSTI DRUŽE STARI“ (Bezmetković).  ide za Podgoricu gdje će biti izveden u utorak 17. septembra u KIC-u „Budo Tomović“ .

Naime to je  projekat Teatra 303 „Dramatizacija i postavljanje na scenu pozorišnog komada koji  je prošao na javnom konkursu Nevladinih organizacija za 2024. godinu  kodMinistarstva za kulturu i medije Crne Gore.

Nakon obaveza po projektu da se igra u Kotoru i Podgorici, ova predstava će tokom godine obići Crnu Goru.

Scenario za ovu predstavu je uradio naš poznati aforističar i satiričar Velizar Radonjić iz Podgorice, a režiju Dragan Buzdovan iz Kotora.

Autor teksta, kao hroničar i satiričar, oštrim i aforističarskim rečenicama u „Bezmetkoviću“ zida jednu kamenitu i vrletnu sliku Crne Gore, njenog savremenog trenutka ali i onog istorijskog, vječnog zapravo. Koristeći se ironijom kao osnovnim sredstvom, doseže satiru koja nije otrovna, već ljuta. Napravio je melem od ljutih trava koji se privija na ljutu ranu. Da bi se melem konzumirao autor mu je dodao malo humora, i crnog i onog manje crnog, i dobio igrokaz koji se konzumira kao antidot.

“Oprosti Druže Stari” (Bezmetković) je angažovana predstava koja upire prstom u naša nepočinstva, podjele, čegrsti i omraze, kritikuje i opominje na razaranje sistema vrijednosti. Nastao iz potrebe da nam otvori oči, on progovara u ime većine, budi našu savjest i postaje naša savjest. “Bezmetković” ne pristaje na pristajanje. On je na neki način promoter građanskog bunta i građanske svijesti…

Teatar 303 – Bezmetković

Ujedno je kroz ovaj projekat napravljena  saradnja Teatra 303 i Omladinskog servisa Kotor čime je Teatar 303 omogućio i članovima servisa da se oprobaju na daskama koje život znače. Možda ovi njihovi početci u amaterizmu budu i njihov budući poziv . .
Teatar 303  kao i uvjek je ostao dosledan svom stilu : satiri i humoru koji njeguje evo 43 godine.

U predstavi igraju: Ilko Marović, Dragan Buzdovan, Nađa Radonjić, Dušan Kustudić, Vojin Begović, Drago Rapovac i Anastasija Sredojević.

Scenografiju  je uradio Marko Ševaljević
Muzičke numere i audio efekte Kristijan Đuranović
Dizajn propagandnog materijala Siniša Vukčević.

Najčitanije