17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Katastrofalne posljedice poplava u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Rumuniji

Katastrofalne posljedice poplava u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Rumuniji
Češka, Foto: David W Cerny/Reuters

Raste broj poginulih i nestalih u katastrofalnim poplavama koje su pogodile dijelove srednje Europe, pogotovo Poljske, Češke i Austrije. S postupnim povlačenjem vode, sve su vidljiviji razmjeri katastrofalne štete koja će se sanirati mjesecima. Istodobno, golemi vodeni val koji ide Dunavom stigao je u Slovačku, a za njega se pripremaju i u Mađarskoj, posebno Budimpešta, gdje je već na terenu i vojska.

Volonteri i spasioci požurili su osigurati obale rijeka poljskog povijesnog grada Wroclawa, dok stanovnici drugih mjesta srednje Europe zbrajaju troškove poplava koje su opustošile čitave regije i odnijele najmanje 21 život.

Razorne poplave poharale su područja od Rumunjske do Poljske. Iako su se vode povukle u mnogim područjima, druga mjesta strahuju da će se rijeke probiti i do njihovih obala.

Češko-poljska pogranična područja među najteže su pogođenima.

Poplave su u Rumunjskoj odnijele sedam života, a od vikenda se voda počela povlačiti. Šest osoba poginulo je u Poljskoj, pet u Austriji, a tri u Češkoj. Deseci tisuća čeških i poljskih kućanstava ostalo je bez struje ili pitke vode.

Treći najveći poljski grad Wroclaw pripremao se za vrhunac vodostaja na rijekama Odri i Bistrici.

Gradski zoološki vrt pozvao je dobrovoljce da pomognu u punjenju vreća s pijeskom kako bi zaštitili životinjske nastambe, a zaposlenici i volonteri počeli su premještati neke od 450.000 knjiga iz arhiva glavne gradske crkve na više katove zgrade Nadbiskupijskog arhiva.

Poljska ministrica fondova i regionalnog razvoja, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, rekla je da će 390 milijuna eura iz sredstava Europske unije za Poljsku biti preusmjereno na obnovu, dok će dodatnih 800 milijuna eura biti potencijalno dodijeljeno za izgradnju nasipa, rezervoara i brana.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije