17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg-Novi, primjer uspješne implementacije međunarodnih investicionih projekata

Herceg-Novi, primjer uspješne implementacije međunarodnih investicionih projekata
Dan Interreg saradnje

Dan Interreg saradnje – 18. septembar obilježava se u Herceg-Novom, gradu u kojem je u prethodnom periodu uspješno realizovano više projekata iz EU fondova.

Program je započeo obilaskom Kuće nobelovca Iva Andrića i radnim sastankom kojem su uz predsjednika Opštine Herceg-Novi, Stevana Katića sa saradnicima prisustvovale delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstva evropskih poslova, te projektnih partnera iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kroz Interreg saradnju u Herceg-Novom je, između ostalog,  revitalizovana Kuća nobelovca Iva Andrića (projekat Coco tour), Službi zaštite i spašavanja  je obezbijeđena nova oprema (projekti Flood and Fire i Resilient), obnovljena je i uređena staza duž koje je nekada prolazio voz (projekat Ćiro II), dok će u narednom periodu biti implementiran novi projekat za energetsku efikasnost Sportskog centra Igalo.

Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević istakla je da je Kuća nobelovca Iva Andrića zapravo najbolji pokazatelj kako se koriste evropski fondovi, ali i dobre saradnje kako lokalne samouprave, tako i državne vlasti.

„Posebno mi je drago što sam, nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Herceg-Novi, imala priliku da učesnike sastanka upoznam sa novim pozivima i da razgovaramo o svim onim izazovima sa kojima se Herceg-Novi susreće. Razgovarali smo i o podršci Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva evropskih poslova, kao i Delegacije EU, kako bismo u narednom vremenskom periodu još bolje koristili evropska sredstva. Vjerujem da će u Herceg-Novom biti još više razloga za saradnju i da ćemo imati veći broj projekata i biti vidljiviji kako bismo postali sledeća članica Evropske unije”, poručila je Gorčević.

Dan Interreg saradnje

Herceg-Novi je u prethodnom periodu bio vodeći grad u Crnoj Gori po broju realizovanih i projekata koji su u toku, a finansiraju se iz EU fondova, istakao je predsjednik Katić.

„Herceg-Novi će se potruditi da i u narednom periodu bude nosilac međunarodnih projekata. Očekujemo dobru saradnju sa Ministarstvom evropskih poslova i već je dogovorena zajednička obuka, posebno u dijelu administracije i pisanja dokumentacije jer nas i u 2025. godini očekuje nekoliko poziva. Na svima nama je da radimo, sredstva postoje u EU, samo je važno da kroz pisanje projekata i dokumentaciju imamo kapaciteta da ih i dobijemo“, kazao je predsjednik Katić.

Opština Herceg-Novi planira da za novi javni poziv 2025. godine kandiduje projekat sanacije staza i puteva u hercegnovskom zaleđu.

„To su staze na našem Orjenu, kao i putni pravac koji je nekada išao prema Crkvicama, Kotoru i mislim da su to stvari za koje će biti prostora da se finansiraju kroz ovakve projekte. Već smo unazad par mjeseci krenuli da radimo na tome, da pripremamao projektnu dokumentaciju i procijenimo kolika je investiciona vrijednost, a potom i kandidujemo projekat za 2025. godinu“, pojasnio je predsjednik Katić.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom ističe da je prekogranična saradnja osnovni princip funkcionisanja Unije i moćan alat za prosperitet.

„Jednom godišnje na dan Intereg saradnje imamo priliku da široj javnosti predstavimo pozitivne rezultate zajedničkog rada. Centralna tema ovogodišnje proslave je „Evropske vrijednosti savladavaju granice“ i ponosni smo što možemo pokazati kako prekogranični programi pomažu u prevazilaženju granica, promovišući jedinstvo i napredak širom Evrope“, istakao je on.

Delegacije i učesnici projekata Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027 će u nastavku dana obići Vatrogasni dom u Meljinama gdje će biti izvedena zajednička pokazna vježba službi zaštite i spašavanja Herceg-Novog, Konavala i Trebinja. Potom će obići i SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ i uručiti donaciju – 20 laptopova, a biće upriličena i  biciklijada „Tragom pruge Ćiro na dva točka“.

Najčitanije