26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kalafatska radionica Bokovac na Danima u Vali predstavlja maritimnu baštinu Crne Gore

Kalafatska radionica Bokovac na Danima u Vali predstavlja maritimnu baštinu Crne Gore
Kalafatska radionica Bokovac na Danima u vali

U Starome Gradu na Hvaru u petak je počeo 5. Međunarodni festival brodova, mora i mornara “Dani u Vali” na kojem učestvuje i Kalafatska radionica Bokovac iz Bara.

Festival organiziraju Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, Grad Stari Grad i Turistička zajednica Staroga Grada. Na otvaranju učesnike i goste pozdravio je gradonačelnik Antonio Škarpa, koji je posebno zahvalio brodarima i udrugama koje čuvaju maritimnu baštinu, iznimno kulturno dobro Hrvatske.

Ovogodišnja zemlja partner i počasni gost, Kraljevina Nizozemska, stigla je u 2000 kilometara udaljen Stari Grad sa četiri tradicijska broda tjottersa, a u šatoru u maritimnom selu na rivi tri će dana predstavljati stare zanate vezane uz izradu drvenih brodova jer, kako su poručili, more i brodovi oduvijek spajaju i povezuju ljude, bez obzira na jezične barijere.

Kalafatska radionica Bokovac na Danima u vali

Na festivalu se predstavilo oko 60 tradicijskih brodova

Uz četiri nizozemska broda, na festivalu se predstavilo oko 60 tradicijskih brodova koji će doploviti sa cijelog Jadrana.

Osim toga, u programu su promotivna jedrenja i veslanja, radionice i izložbe, a iznimno zanimanje vlada za izložbu Magde Dulčić “Otok žena” u Muzeju Staroga Grada.

U sklopu festivalskog maritimnog sela na starogradskoj rivi predstavljaju se Interpretacijski centar Duboak iz Malinske na otoku Krku, Zaklada Stuchting Friewse Tjottervlott iz Nizozemske, Baština Opuzen, Udruga Južne strane Jezera s otoka Murtera i kalafatska radionica Bokovac iz Bara u Crnoj Gori te gosti iz središnje Hrvatske, gradovi prijatelji – Samobor i Rugvica sa svojim Savskim lađarima.

Kalafatska radionica Bokovac na Danima u vali

Poseban gost festivala je Grad Dubrovnik, koji je predstavio repliku povijesnog broda, dubrovačke karake.

U programu okruglih stolova i predavanja pored tema iz nacionalne maritimne baštine predviđena su predavanja renomiranih domaćih i inozemnih znanstvenika o kulturološkom, sociološkom, gospodarskom i općedruštvenom značenju nacionalnih maritimnih nasljeđa.

Turistička zajednica Staroga Grada organizovala je bogat zabavni i gastronomski program, u kojemu se ističu koncert Doris Dragović i takmičenje u pripremi Dalmatinske marende na kojemu je umijeće moći pokazali i amateri i profesionalni kuvari.

Najčitanije