21.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor postaje centar nauke i inovacija: 12. izdanje festivala “Dani nauke i inovacija” otvoreni i u Kotoru

Nakon svečanog otvaranja u Podgorici, 12. izdanje festivala “Dani nauke i inovacija” juče je otvoreno i u Kotoru, gdje se ova manifestacija održava drugu godinu zaredom. Festival je svečano otvorio predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.

“Kada smo prvi put krenuli da razgovaramo o organizaciji ovog festivala bili smo svi saglasni da se ovo mora realizovati zato što ako grad, fakultet, srednje, osnovne škole i sve institucije ne budu radile na tome da ovaj grad u budućnosti postane grad nauke, onda će nam sve ostalo biti uzaludno. Ako svi zajedno ne budemo radili na tome da djeca koja su danas tu imaju priliku da vide sve ono što se danas dešava u svijetu i da to uče, te da streme ka tome da to unaprijede, onda naše sjutra neće izgledati onako kako treba da izgleda. Upravo kroz ovakve manifestacije sam siguran da hvatamo korak sa svijetom i da nas budućnost neće naći nespremnima, nego da ćemo ići u korak sa budućnošću i da se ona neće desiti uprkos nama,” poručio je Jokić.

Ispred Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija kao glavnog organizatora festivala “Dani nauke i inovacija 2024” u Kotoru se obratila generalna direktorica Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost, mr Marica Melović.

Dani nauke u Kotoru

“Ovo su posebni dani za nas u Ministarstvu prosvjete nauke i inovacija, dani kada slavimo znanje, napredak i kreativnost. Kotor kao grad bogate istorije i kulture danas postaje centar nauke i inovacija. Okupili smo se kako bismo zajedno istražili nove ideje, razmijenili znanja i podstakli mlade generacije da se bave naukom. Vjerujem da će ovi događaji biti podsticaj za mnoge od vas da se posvete nauci i tako ostvare svoje snove,” navela je Melović.

Veliku ulogu u relizaciji festivala i ove godine u Kotoru ima Pomorski fakultet Univerziteta Crne Gore, te se prisutnima obratila dekanica Pomorskog fakulteta u Kotoru, prof. dr Tatijana Dlabač.

“Već više godina na Pomorskom fakultetu imamo izgrađenu svijest o tome da nemamo samo pravo, već i obavezu da kao profesori na Univerzitetu Crne Gore nauku dovedemo do svakog djeteta Crne Gore. Mislim da smo našim idejama postigli da su se naše škole uvezale i dobile inspiraciju. Jedna naša mala škola iz Prčnja po prvi put je, inpirisana primjerom škole iz Petrovca “Mirko Srzentić”, dobila projekat,” navela je prof. Dlabač.

Kao generalni sponzor i tradicionalni partner festivala, FIVE Grupa je takođe pružila podršku realizaciji ove manifestacije u Kotoru.

“Kotor iz godine u godinu ima sve jaču poziciju kada su u pitanju Dani nauke i inovacija. Ovo su neke stvari koje su na dohvatu ruke i koje možemo da doživimo. Siguran sam da prateći dinamiku kojom Kotor, prvenstveno uz kolege sa Pomorskog fakuleteta, prati naučno-inovativni razvoj, da će u narednim godinama biti samo bogatiji program i da će biti još naprednijih stvari koje možemo da vidimo,” naveo je Šoć.

Dani nauke u Kotoru

Zahvaljujući saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva centralno mjesto „Dana nauke i inovacija“ u Kotoru imaju E-lektira i bezbjednost na internetu.

“Odlučili smo da iskoračimo u pravcu digitalizacije obrazovnih sadržaja, i u tom dijelu planirano je da ZUNS uradi sadržaje iz domena elektronskih lektira, sajber bezbjednosti, kao i sadržaje namijenjene djeci sa posebnim obrazovnim potrebama. Sigurna sam da će digitalni sadržaji koje ćemo ovih dana predstaviti u Kotoru, kao i oni na kojima ćemo raditi u narednom periodu, biti konkretan iskorak ka podizanju kvaliteta obrazovnog procesa u Crnoj Gori,” navela je predstavnica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Ivana Popović.

Nakon svečanog otvaranja, na različitim lokacijama u Kotoru je uslijedio raznovrstan program namijenjen različitim generacijama, a posebno najmlađima.

“Akcenat je ove godine stavljen na škole sjevernog regiona, primarno na seoske škole i mala odjeljenja, i veoma smo ponosni na komunikaciju i saradnju sa njima. U naredna tri dana će dosta učenika sa sjevera posjetiti ovaj festival. Danas su nam u gostima bili učenici iz Zatona, Dragovića Polja, Vilusa, Vraćenovića, Grahova. Očekujemo da će oko 1.500 mališana posjetiti ovu fantastičnu manifestaciju u Kotoru,” naveo je saradnik na projektu, predstavnik Pomorskog fakulteta u Kotoru, Nemanja Pudar.

Kvalitetan program u Kreativnom hub-u organizovali su predstavnici OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca.

“Naši učenici predstavljaju sve ono što redovno rade u školi. Predstavljaju i projekte koje realizujemo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, Fondom za inovacije, i Ministarstvom kulture i medija. Obilazeći štandove naše škole imali ste priliku da vidite koliko se u školi pažnje posvećuje nauci i humanistici. Djeca vole ovakav vid učenja, vole robotiku, i inovacije, i zato je naziv našeg projekta INovaNastava,” navela je direktorica Osnovne škole „Mirko Srzentić“, Ivana Kurtović.

Dani nauke u Kotoru

Nakon Kreativnog hub-a mnogobrojni učenici posjetili su Pomorski fakultet i otkrili zanimljive i inovativne aktivnosti koje nudi ova obrazovna ustanova.

“Pripremili smo upoznavanje učenika sa nautičkim simulatorom i htjeli smo mladim ljudima da pokažemo kako izgleda kada se vozi brod. Ukoliko im to bude interesantno možda ubuduće prihvate ovaj poziv kao svoju budućnost ili priliku za karijeru. Po nekim indikatorima zainteresovanost za pomorstvo možda je u blagom padu, tako da je značajno što ovakvim manifestacijama širom Crne Gore možemo da dočaramo šta mi ovdje radimo i prenesemo im šta bi taj izbor Pomorskog fakulteta značio za njihovu budućnost,” naveo je saradnik u nastavi na Pomorskom fakultetu, mr Igor Petrović.

Radoznali učenici su imali priliku da se upoznaju i sa morskim svijetom i raznovrsnim životinjama koje ga čine zahvaljujući posjeti Institutu za biologiju mora.

“Djeca osim obilaska ture u akvarijumu mogu da se upoznaju i sa disekcijom riba u našoj mokroj laboratoriji, a nakon toga upoznaju i sa laboratorijom za hemiju – određivanjem koncentracije kiseonika u moru, različitim sondama koje određuju različite fizičke parametre, planktonskim živim svijetom i raznim morskim travama, zvijezdama, rakovima… Djeca su zaista pokazala veliko interesovanje. Institut za biologiju mora će takođe učestvovati u Danima nauke i inovacija i 24, 25, i 26. septembra,” istakla je dr Branka Pestorić, viši naučni saradnik Instituta za biologiju mora.

Najčitanije