23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Filmski festival “Uhvati film Kotor 2024″ od 27. do 29. septembra

Filmski festival “Uhvati film Kotor 2024″ od 27. do 29. septembra
Uhvati film 2024.

I ove jeseni Kotor je domaćin filmskih priča, ideja, panel diskusija, radionica, projekcija kratkometražnih filmova, umrežavanja, jačanja svijesti, unaprijeđivanja saradnje i novih prijateljstava.

Peti međunarodni filmski festival “Uhvati film Kotor 2024″, održaće se od 27. do 29. septembra u Kotoru, gradu koji je svijetu predstavljen po svojoj ljepoti, kulturnoj i istorijskoj baštini, gradu koji poziva na inkluzivnost, koji razumije, podržava, baštini i mijenja perspektivu sa događajima čiji je domaćin.

Trodnevni festival koji nastoji upravo da svojim filmskim ostvarenjima mijenja perspektivu o učešću lica sa invaliditetom u sferi kulture, prikazaće , između ostalog, publici 20 svjetskih filmskih ostvarenja na temu invalidnosti, na temu snage, volje, izdržljivosti i nemjerljivog potencijala svakog glavnog protagoniste ili protagonistkinje.

Ovogodišnji festival počinje programom za najmladje ” Volim film”. Predškolce vodimo u bioskop da gledaju inkluzivne crtaće, nakon toga će sa animatorkom imati nagradni zadatak da nacrtaju svoje viđenje filmskog plakata. Program se zatim seli u kotorsku Gimnaziju. Nakon projekcije filmova kreće vrlo značajna panel diskusija na temu Govorimo inkluzivno: Terminologija i OSI gdje će Irena Rašović i Dunja Samardžić odgovoriti i pojasniti gimnazijalcima neodumice na ovu temu.

Petak naveče od 19 sati je rezervisan za Svečano otvaranje na Pjaci od Kina, nakon čega ćemo čuti više o Inkluzivnom društvu u budućnosti od predstavnika organizacija OSI iz Kotora, ali i Nikšića i Cetinja.

Subota počinje tradicionalnim jutarnjim programom Kroasan, kafa i kratke priče “ Između teatra i slobode: razgovor sa Grubislavom”gdje je gost glumac Slaviša Grubiša. U divnom dvorištu Biskupije imaćemo “Svijet tišine, radionicu o zajednici Gluvih i nagluvih i znakovnom jeziku”koju će voditi Marija Gabnai, znakovni tumač iz Novog Sada.
U podne slušamo panel “Snaga volje: Priče paraolimpijaca”, ali ćemo saznati kako funkcionišu “Mediji bez barijera: Etika i praksa izvještavanja o invaliditetu”
Šta se radi i kako izgleda “Iza kulisa festivala: Umjetnost programiranja i selekcije filmova” objasniće nam gost Dejan Dabić, umjetnički direktor Martovskog festivala i jedan od glavnih organizatora festivala“Niški susreti”

Tokom cijelog dana u različitim selekcijama ćemo gledati filmska ostvarenja, ali smo ponosni na segment “Uhvati domaći film”gdje gledamo ostvarenja Treger NVO Mozaik, tri kratka filma snimljena na Inkluzivnom filmskom kampu: Blago(JE), Bato i Adapt kao i film “Kad Rožaje priča”MK Modesty.

Subota popodne rezervisana za snažne, kreativne i uspješne umjetnice. O magiji glume u atrijumu Kulturnog centra razgovaramo sa našom uvaženom glumicom Dubravkom Drakić a nakon toga o snazi Bastadura sa bestseller spisateljicom Jasenkom Lalović.

Profesionalci će na Okruglom stolu”Budućnost inkluzivnih festivala: Primjeri, izazovi i prilike” diskutovati u Omladinskom klubu o značajnim temama a večernji program završavamo u Kinu Boka projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma “Porodica na određeno vrijeme” reditelja Seada Šabotića. Nakon razgovora sa autorskom ekipom saznaćemo i kako je Žiri gimnazijalaca ocijenio ovogodišnje filmove.

Gosti ovogodišnjeg “Uhvati film Kotor 2024” biće predstavnici sličnih inkluzivnih festivala iz regiona, filmski profesionalci, predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom koji će predstavilti primjere dobre prakse, izazove koje su imali i ideje za dalje unapređenje.

Najčitanije