24 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Komunalije će poskupiti 30 odsto

Herceg Novi: Komunalije će poskupiti 30 odsto
Herceg Novi – foto shutterstock

Sеkretarijat za prostorno planiranje Opštine Herceg Novi pripremio je prijedlog odluke o povećanju, za 30 procenata, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Prema postojećoj odluci koja je donijeta 2009. godine iznos naknade po kvadratnom metru neto površine objekta iznosi u prvoj zoni 150 eura, a predloženo je povećanje na 195, u drugoj 120 (156), trećoj 75 (97,50), četvrtoj 40 (52) i petoj zoni 25 eura (32,50). Kod izgradnje ili rekonstrukcije objekta čija ukupna površina prelazi 300 m² uvodi se korektivni faktor od 1,3 koji se primjenjuje samo na površinu objekta koja prelazi 300 m². Prosječni troškovi komunalnog opremanja na nivou svih zona iznose 130 eura.

U dokumentu o kojem će odbornici raspravljati na sjednici Skupštine opštine Herceg Novi 1. oktobra navodi se kako je korekcija bila neophodna usljed inflacije koja je evidentna u svim oblastima, a posebno u oblasti građevine.

VEĆI PRIHODI

Konstatuje se da su troškovi komunalnog opremanja, s obzirom na visoki stepen inflacije prethodnih godina, višestruko porasli te da će se primjenom odluke uvećati prihodi lokalne uprave po tom osnovu.

– Prije desetak godina prosječna vrijednost komunalnog opremanja je učestvovala u cijeni stanova u novogradnji od osam do 10 odsto, a sada je to od četiri do pet odsto. Tome je doprinjela inflacija kao i konstantno visoka tražnja za stanovima. Opština, inače, nema interes da stimuliše izgradnju stanova za tržište, tj. za nerezidente, a za one koji rješavaju stambeno pitanje u primjeni su značajne povlastice (popust 50 odsto, plus rok otplate 10 godina). Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta učestvuje sa oko 12 odsto u ukupnom planiranom budžetu. Uvećanje na osnovu nove odluke iznosiće oko 16 odsto budžeta, a za pet godina ukupno 4.000.000 više u odnosu na trenutne cijene. Očekivano uvećanje prihoda će iznositi oko 800.000 na godišnjem nivou, odnosno oko 3,67 odsto planiranog budžeta Opštine za 2023. godinu – piše u prijedlogu odluke.

Cijena prosječnog kvadrata, prema podacima Uprave za statistiku za 2023. godinu je 1.207, što predstavlja osam odsto odsto od navedene cijene građenja.

– Očigledna je ogromna disproporcija u odnosu na ta dva faktora, jer je do unazad par godina to bilo na nivou od 15 odsto i više. Dakle, smatramo da je prema navedenom i činjenici da su prodajne cijene stanova u novogradnji, u boljim zonama, u prosjeku premašile 2.000 po m², uvjereni smo da je predloženi rast naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta od 30 odsto opravdan, kako bi se kroz namjensku potrošnju tih sredstava i ostvarili predviđeni programi uređenja prostora u Herceg Novom – navedeno je u prijedlogu odluke.

Navodi se da je, na primjer, na Podima, za lokaciju za 12 vila Opština naplatila između 150 i 200.000 eura, a opremanje je Opštinu koštalo blizu milion.

Iz Sekretarijata navode sa se odlukom osim povećanja prihoda ostvaruje još nekoliko ciljeva. Donošenje Odluke usaglašeno je sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Postiže se rasterećenje investitora za objekte kojim se rješava stambeno pitanje zbog produženja roka otplate, sa pet do 10 godina u mjesečnim ratama, a za sve ostale objekte u ratama do pet godina. Naknada se može platiti jednokratno – cijeli iznos, u tom slučaju investitor ima pravo na umanjenje za 15 odsto. Promijenjena je površina porodične stambene zgrade sa 500 m², na 300 m².

Ukoliko se vrši rekonstrukcija, naknada se ne plaća ako nije potrebno dodatno komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a ako se objekat ruši radi izgradnje novog, investitor plaća naknadu. Ukoliko je površina objekta koji se ruši veća od površine onog koji se gradi, investitor nema pravo na povraćaj razlike vrijednosti naknade.

UMANJENJE NAKNADE

Kao i postojećom odlukom predviđena su umanjenja. Pedeset posto za stambeni prostor kojim investitor ili članovi njegovog domaćinstva rješavaju stambeno pitanje, a posjeduju drugi stambeni objekat na teritoriji opštine Herceg Novi, koji nije podoban za stanovanje ili neto korisna površina ne odgovara njihovim potrebama. Umanjenje se odnosi na razliku u kvadratima. Precizirano je da se za solarni kolektor za potrebe objekta na kojima su ugrađeni solarni paneli u skladu sa revidovanim glavnim projektom solarnog sistema – 100 eura po m², a najviše do 10 odsto obračunate naknade.

Predlagač u obrazloženju ističe da su efekti donošenja nove odluke pozitivini osim za investitore jer će im stvoriti dodatno finansijsko opterećenje.

– Uvjereni smo da će se 2024. kao i naredne godine potvrditi kao godine snažnog rasta investicija u građevinskom sektoru. S ovim u vezi, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da Opština Herceg Novi izdvaja sve veća sredstva za izgradnju lokalne infrastrukture u svim elementima komunalnog opremanja pa je tako za ovu godinu planirano za tu namjenu više od 7.000.000 miliona eura – pojašnjeno je u dokumentu.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije