27.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi danas na Pinama

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi danas na Pinama
Akcija

Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće održana danas na gradskoj rivi Pine od 09 do 12 sati, najavili su iz OO Crvenog krsta. Akciju organizuje Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfiziju krvi iz Kotora, rekla je sekretarka Crvenog krsta Tivta, Nevena Božović.

„Akcija dobrovoljnog davanja krvi je zamišljena nešto malo drugačije. Naime, planirali smo da ovu akciju, koja se inače često veže za određena preduzeća ili ustanove, organizujemo na otvorenom prostoru. Izabrali smo rivu Pine, jer je to centralno mjesto u Tivtu. Odlučili smo da to bude subota, i nadamo se lijepom vremenu. Svi građani, dobrovoljni davaoci, kao i oni koji žele da postanu davaoci ili da se informišu, moći će da tu humanitarnu aktivnost obave od 9 do 12 sati. Biće postavljen šator Postavićemo jedan šator jer taj postupak zahtijeva određeni nivo privatnosti“ rekla je Božović i navela da će u slučaju lošeg vremena akcija biti održana u hoću Centra za kulturu.

Građani će moći da se raspitaju kod volontera Crvenog krsta kako da učestvuju u toj akciji.

„Ovo je još jedna prilika da pokažemo humanost. Često smo svjedoci apela za hitno davanje krvi, što je znak da su naše rezerve na niskom nivou. Mi se trudimo da kroz ovakve akcije poboljšamo te rezerve, kako bismo u budućnosti imali manje potrebe za hitnim pozivima za pomoć. Nažalost, u Crnoj Gori se često nalazimo na granici kada su rezerve krvi u pitanju, pa se one moraju redovno obnavljati. Naš cilj je da smanjimo potrebu za hitnim davanjem krvi i da osiguramo stabilnije zalihe. Crveni krst radi na tome da se poveća broj dobrovoljnih davalaca kako bi se smanjila potreba za porodičnim davanjem“, objasnila je sekretarka CK i pozvala sugrađane da im se pridruže u subotu na Pinama i podrže akciju.

Ona je istakla da su nakon ljeta radili terenske posjete svim korisnicima usluga, napravili nove socijalne anamneze i razgovarali direktno s korisnicima kako bi saznali njihove potrebe. Za početak školske godine, obezbijedili su pakete sa novom garderobom, prilagođene potrebama i uzrastu korisnika, kako bi  im olakšali početak školske godine.

„Takođe, trenutno se pripremamo za oktobarsku distribuciju humanitarne pomoći, a uputili smo apel i privrednicima Tivta da podrže ovu akciju. Smatramo da tivatska privreda može da pomogne našim sugrađanima koji su u stanju socijalne potrebe“, istakla je.

U ovoj godini donirali su i 70 invalidskih pomagala, uključujući invalidska kolica, štake, bolničke krevete i slično. Ta pomagala su dostupna svim korisnicima besplatno, uz posredovanje Crvenog krsta Crne Gore.

„Crveni krst Tivta je uvijek aktivan, i sa početkom nove školske godine, okupljamo omladinu i podmladak, s ciljem ostvarivanja naše humanitarne misije“, istakla je Božović i podsjetila da ih uskoro očekuje obilježavanje Dana starih. Starije osobe su neprocjenjivi resurs našeg društva, i Crveni krst uvijek računa na njihovo iskustvo.

Najčitanije