13 C
Kotor

Slušaj online radio

Naučna konferencija “Zaštita biodiverziteta Jadrana – AdrBioPro 2024” u Kotoru

Naučna konferencija “Zaštita biodiverziteta Jadrana – AdrBioPro 2024” u Kotoru
Institut za biologiju mora Kotor

Od danas do 04. oktobra organizuje treću naučnu konferenciju pod nazivom “Zaštita biodiverziteta Jadrana – AdrBioPro 2024”, sa centralnim događajima u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ Kotor.

Na konferenciji će biti predstavljeno 90 naučnih radova više od 300 koautora iz 16 zemalja.

Konferencija je tematski podijeljena u osam cjelina, a biće iskorištena i kao prilika za predstavljanje nekoliko značajnih međunarodnih projekata na nivou Mediterana koji se sprovode s ciljem razmjene znanja i iskustava, te razvoja novih metodologija u cilju zaštite biodiverziteta i održivog razvoja obalnih zajednica Mediterana.

Ključna panel sesija konferencije biće organizovana u okviru SKILLS projekta a baviće se temama plave ekonomije u južno jadranskoj regiji. Kao najznačajnijim temama AdriBioPro 2024, pored morskog i slatkovodnog biodiveziteta, ističu se ribarstvo, akvakultura, invanzivne i unešene vrste, ali i plavi rast, kao tema kojoj se daje sve više značaja na nivou Mediterana.

Dio konferencije biće posvećen obilježavanju 25 godina FAO AdriaMed projekta, kroz diskusiju o njegovom značaju za naučnu zajednicu i upravljanje u zemljama Jadrana, kao i mogućnostima za budući razvoj ribarstva i akvakulture.

Konferencija će biti zvanično otvorena danas izložbom radova na temu “Čovjek i more”, koja će u galeriji Kulturnog centra Nikola Đurković u Kotoru biti otvorena u 18 sati. Izložba je rezultat konkursa na koji je pristiglo preko 900 radova iz svih gradova Crne Gore, a selekciju potpisuju pratioci društvenih mreža Instituta za biologiju mora, koji su svojim glasovima odlučili o najuspejšnijim radovima. Izložbu će svi zainteresovani moći da posjete tokom Dječije nedjelje, odnosno od 1. do 9. oktobra.

Akvarijum Boka – Ribe-lavovi

Svečano otvaranje naučnog dijela konferencije biće upriličeno u Kulturnom centru u srijedu, 2. oktobra u 9.30h. Prezentacije, panel diskusije i radionice, koje će biti održane 2. i 3. oktobra su zatvorenog tipa, a obuhvatiće predstavljanje radova i projekata, tematske radionice i sastanke.

Ovakve konferencije su uvijek dobra prilika da se sa partnerima međunarodnih projekata u kojima je Institut za biologiju mora veoma aktivan, predstave različiti međunarodni, uglavnom Interreg, mediteranski, južno-jadranski ili jadransko-jonski projekti, kao što su Skills, Adriamed, MedSeaRise, Cradles, Blueconnect.

Sajam hrane iz mora koji je planiran za 3. oktobar odlaže se zbog najavljenih loših vremenskih uslova, poručuju organizatori.

Najčitanije