14 C
Kotor

Slušaj online radio

EUSAIR: Grčkoj je prioritet širenje EU-a na zapadni Balkan

EUSAIR: Grčkoj je prioritet širenje EU-a na zapadni Balkan
Strategija EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR)
Foto: MVEP / RH

Grčka je izvijestila da će tokom predsjedanja Strategijom EU-a za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) podržavati zemlje zapadnog Balkana prema članstvu u Europskoj uniji, štititi morski okoliš, promovirati “zelene” tehnologije, jačati poslove u pomorstvu i zagovarati financiranje iz EU-a.

EUSAIR je politički okvir putem kojeg deset zemalja na Jadranskom i Jonskom moru te u njihovom zaleđu surađuje u području mora, turizma, okoliša, infrastrukturne povezanosti i socijale.

Grčka je ljetos preuzela jednogodišnje predsjedanje od Hrvatske, a sada je na otoku Krfu predstavila svojih pet prioriteta.

– Zalagat ćemo se za proširenje Europske unije na zapadni Balkan. Grčka je prva prepoznala potrebu tog procesa, rekla je dužnosnica grčkog ministarstva gospodarstva i financija Vasiliki Pantelopoulou.

EUSAIR je osnovan prije 10 godina, a njegove članice su EU zemlje Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija te nečlanice BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino. Na Krfu su se okupili predstavnici svih zemalja i Europske komisije, izvršnog tijela EU-a koje ima ulogu savjetnika.

Grčka će tijekom svog predsjedanja “pojačati raspravu” i oko korištenja novca iz EU fondova nakon 2027., što je godina kada završava aktualno financijsko razdoblje. Cilj joj je da što više novca kojim se smanjuju razlike između bogatih i siromašnih dijelova EU-a stigne u jadransko-jonski prostor za sufinanciranje projekata.

Ti projekti mogli bi biti u području uvođenja “zelenih” tehnologija, razvoja vještina i znanja u pomorstvu te zaštiti okoliša.

– U interesu svih zemalja je surađivati jer se u ovom prostoru osjećaju poremećaji uzrokovani energetskom krizom, klimatskim promjenama, zagađenjem mora i demografskim problemima, rekao je državni tajnik grčkog ministarstva vanjskih poslova Dimitris Skalkos. Izjavio je da je Hrvatsko predsjedanje bilo “uspješno”, a da će Grčka iskoristiti svoje ranije iskustvo jer je jednom već predsjedala EUSAIR-om.

Grčka je, međutim, preuzela liderstvo u trenutku dok se formira nova Europska komisija i dok bi novi povjerenik za EU fondove tek trebao biti izabran. Također i u trenutku dok bi trebao stupiti na snagu novi revidirani akcijski plan za provođenje EUSAIR-a.

– Taj plan, koji će biti uveden do kraja godine, trebao bi učiniti konkretnijim provođenje ciljeva EUSAIR-a, rekao je dužnosnik Europske komisije Gilles Kittel.

Jedan dio izmijenjenog plana odnosi se na proširenje EU-a na zapadni Balkan. EU putem EUSAIR-a osigurava stabilnost na svojim granicama, te istovremeno priprema zemlje kandidate za članstvo u Europskoj uniji.

U izmijenjenom planu za provođenje jadransko-jonske inicijative bit će službeno navedena i socijala, što je novi “stup” kojeg je zagovarala i predstavila Hrvatska tijekom svog predsjedanja završenog u lipnju. Taj stup pridodan je moru, turizmu, okolišu i infrastrukturnoj povezanosti. Socijalni stup stavlja naglasak na mlade, demografiju i tržište rada čime će se EUSAIR baviti tijekom grčkog predsjedanja.

Najčitanije