19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor izbori – Državna izborna komisija: Vraćeno na ponovno odlučivanje OIK Kotor

Kotor izbori – Državna izborna komisija: Vraćeno na ponovno odlučivanje OIK Kotor
Izbori Kotor – foto Boka News

Državna izborna komisija usvojila je prigovor predsjednika Opštine Kotor i nosioca liste Demokrata i PES, Vladimira Jokića, kojim je tražio da DIK poništi rješenje OIK Kotor o prihvatanju prigovora Demokratske partije socijalista (DPS) na rezultate izbornog procesa na biračkom mjestu broj 17 Prčanj- Dom kulture, odnosno odluku o ponavljanju izbora na tom biralištu.

DIK je poništio rješenje o ponavljanju glasanja jer ga Opštinska izborna komisija (OIK) Kotor nije donijela potrebnom većinom. Za to je, od 16 članova OIK-a, glasalo njih osam, a prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika bilo je potrebno devet glasova.

DIK je usvojio i prigovor kotorskog DPS koji je tražio od te institucije da naloži OIK-u da ponovo odluči u vezi ponavljanja izbora na biračkom mjestu Mirac, što je OIK prvobitno odbacio. Tako da će Opštinska izborna komisija u Kotoru ponovo odlučivati a nakon što i zvanično dobije od DIK današnje odluke.

Državna izborna komisija (DIK) odbacila je prigovor Kotorskog pokreta,a koji se odnosio na odluku kotorske izborne komisije da se ponovi glasanje na jednom biralištu u Prčanju.

Pobjedi je iz Kotorskog pokreto rečeno da se njihov prigovor odnosio na proceduralne radnje OIK Kotora prilikom donošenja odluke o ponavljanju izbora.

Jokić je prethodno tražio da OIK poništi svoje rješenje o prihvatanju prigovora Demokratske partije socijalista (DPS) na rezultate izbornog procesa na biračkom mjestu broj 17 Prčanj- Dom kulture, odnosno odluku o ponavljanju izbora na tom biralištu.

OIK Kotor je prvobitno prihvatila prigovor i zahtjev DPS da se opet glasa na biračkom mjestu u Prčanju zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269). Ponovljeni izbori na biračkom mjestu broj 17 na Prčanju su zakazani za 8. oktobar.Što se tiče prigovora DPS na regularnost izbora na biračkom mjestu Mirac, OIK je taj prigovor odbacio kao neosnovan.

Na biralištu u Domu kulture u Prčanju, u nedjelju je glasalo je 266 birača (upisano ih je 495), od čega je DPS dobio 98 glasova, PES i Demokrate 58, “Za budućnost Kotora” 29, Grbaljska lista četiri, Demokratska alternativa 24, Evropski savez 14, HGI 19 i Kotorski pokret 3.

Ostatak glasova dobile su liste koje nisu prešle cenzus – koalicija Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke (13), lista “Čuvari grada” (dva), te Crnogorska građanska akcija i lista “Za Kotor” (po jedan).

Ponavljanje izbora u Kotoru moglo bi da utiče na konačni rezultat jer bi DPS mogao da dobije još jedan mandat, jedanaesti, a sa druge strane koalicija Demokrate i PES imala bi mandat manje, odnosno devet mandata.

Na lokalnim izborima u Kotoru od ukupno upisanih 18.498 birača, glasalo je njih 10.168, važećih listića je bilo 10.003, čime je izlaznost bila nešto manja od 55 odsto. Glasalo se za 12 izbornih listi.

Prema privremenim rezultatima OIK na lokalnim izborima u Kotoru, liste “Vladimir Jokić – za gradonačelnika – Demokrate – PES” i “Kotor prije svega – Neđeljko Moškov” Demokratske partije socijalista osvojile su po 10 mandata. Nakon njih najviše glasova dobila je lista “Za budućnost Kotora – grad svih nas”, lista “Demokratska alternativa – dr Davor Kumburović – Da se Kotor pita” i Grbaljska lista, svi sa po tri mandata. Evropski savez ( SD, SDP i LP) osvojili du dva mandata,a po jedan mandat Kotorski pokret-Siniša Kovačević i HGI.

U lokalni parlament koji ima 33 odbornika neće ući izborne liste „U akciji budi svoj – CGA“, „Čuvari grada“, „Za Kotor“, kao i „Odgovorno“ koalicije Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke jer nijesu ostvarile potreban cenzus.

Jokić je na svom FB profilu sinoć objavio da „ako u Crnoj Gori važe crnogorski zakoni i univerzalni osnovi matematike, DIK će poništiti ove odluke i ponavljanja izbora neće biti.“

– Ako to ne učini onda će 8 biti većina od 16, pa kad taj matematički zakon padne u vodu, onda će i slonovi početi da lete-objavio je Jokić na FB profilu.

On je naveo da su „prošli izbori kojima su gotovo svi nezadovoljni, jer su gotovo svi očekivali više“.

-Medjutim ono što su samo rijetki očekivali je da će DPS opet prkositi matematici i logici, nešto kao 2020-te. Jedino što su ove nauke neumoljive, pa nikada ne dozvole da 2 i 2 u zbiru budu 6.

DPS je podnio prigovor i tražio ponavljanje izbora na Prčanju. Opštinska izborna komisija, koja ima 16 članova, se sastala i glasala i to 8:7 u korist ponavljanja. Zakon u članu 21. kaže da bi se nešto usvojilo mora biti za to većina od svih članova. Ustavni sud je odlučivao u sličnom slučaju i potvrdio da tako stoji u zakonu. Većina od 16 je 9, a 8 je pola od 16, ne većina. Dakle sa 8 glasova za se ne može usvojiti ništa u OIK, pa tako ni ova odluka. Naravno, to nije smetalo legendarnim kadrovima DPS da ustvrde da je 8 većina od 16 i donesu odluku. Protiv ove matematike za drugi razred osnovne sam podnio prigovor Državnoj izbornoj komisiji koja će ga razmatrati sjutra u 14 časova- saopštio je Jokić.

OIK Kotor je usvojila prigovor DPS sa osam glasova članova izbore komisije, dok ih je sedam bilo protiv.Sjednici nije prisustvovao član komisije koji predstavlja listu “Za budućnost Kotora”.

Jokić smatra da je izborna komisija svojom odlukom o prihvatanju progovora DPS-a i ponavljanju izbora na jednom biralištu, povrijedila član 21 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Jokić u prigovoru navodi da je tim članom utvrđeno da organi za sprovođenje izbora odlučuju većinom svojih članova.

– OIK u svom stalnom i proširenom sastavu, broji 16 članova. Sjednici OIK-a Kotor na kojoj su osporena akta donesena, prisustvovalo je 15 članova, a odluka je donesena sa osam glasova ‘za’ i sedam glasova ‘protiv’ usvajanja prigovora i donošenja odluke o ponavljanju izbora. Većina za usvajanje odluke, u skladu sa odredbama člana 21 Zakona o izbru odbornika i poslanika je u slučaju kada je 16 članova Optinske izborne komisje, 9 članova, a u predmetnom slučaju za usvajanje rješenja i donošenje odluke je glasalo 8 članova OIK-a”, navodi se u prigovoru Jokića, uz konstataciju da je “nesporno da ova odluka nije donešena u skladu sa imperativnim zakonskim odredbama čime jedošlo do povrede biračkog prava i odredbi zakona”.

Državna izborna komisija (DIK) odbacila je prethodno prigovor nosioca liste “Kotorskog pokreta” Siniše Kovačevića na odluku kotorske izborne komisije da se ponovi glasanje na jednom biralištu u Prčanju.Pobjedi je iz Kotorskog pokreto rečeno da se njihov prigovor odnosio na proceduralne radnje OIK Kotora prilikom donošenja odluke o ponavljanju izbora.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije