17.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Budvi održan 57. Dan širuna: Pripremljeno 1.500 kilograma ribe…

Tradicionalna gradska fešta „Dan širuna“ juče je po 57. put održana u Budvi uz bogat zabavni i sportski program, ali i izobilje vina, piva i tradicionalno pripremljene plave ribe koja se u Jadranu najviše lovi u ovo doba godine. Organizatori manifestacije KSR „Širun”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacija opštine Budva i Opštine Budva, pobrinuli su se da i ove godine sve prođe u najboljem redu.

Tradicionalnu manifestaciju “Dan širuna” zvanično je otvorio predsjednik Kluba za sportski ribolov “Širun”, Tihomir Fabris.

“Ovo je jedan divan ambijent, puno je ljudi, puno gostiju i turista. Pripremili smo 1.500 kilograma ribe, 1.000 litara vina i više od 700 litara piva, budvanske specijalitete, ruštule, lozovu rakiju. Trudili smo se da ispoštujemo sve što Budva ima da pruži i da na pravi način dočekamo naše goste i nadamo se da će opet i sljedeće godine posjetiti našu tradicionalnu manifestaciju,” naveo je Fabris.

Kao dugogodišnji vođa organizacionog odbora svjedoči da se manifestacija iz godine u godinu prati iz cijelog regiona. Takve su mu najave bile i za ovogodišnju pučku feštu jer su imali puno upita različitih agencija. On navodi da u Budvu na Dan širuna dolazi puno gostiju i iz regiona, posebno Hrvatske.

“Imamo čak zahtjeve da im dozvolimo da sa našim članovima peku ribu, hoće to i da plate. Mi im kažemo to se kod nas ne plaća, dok se kod njih sve naplaćuje na svim događajima gdje se priprema ovog tipa lokalna hrana“, prenosi predsjednik KSR “Širun”.

Lokalno stanovništvo posebno ne propušta feštu koja godinama nezvanično zatvara ljetnju turističku sezonu, a iz godine u godinu je i sve veći broj posjetilaca i ljubitelja mediteranskog načina druženja uz ribu, vino, zabavan program i muziku.

“Zadovoljstvo je bilo vidjeti u oktobru toliki broj ljudi, najviše porodica sa djecom i bebama u kolicima, da prošeta do gradskog trga i prati program, uživajući u širunskoj fešti. Smisao i jeste ovakvih porodičnih manifestacija da upravo mještani uživaju na ovakvim događajima, a time će se i turisti upoznati sa našim mentalitetom i načinom življenja u našoj Budvi. Turisti uživaju u našim manifestacija i nose predivne utiske iz Budve i Crne Gore jer imamo domaćinski odnos pri svakom promotivnom  događaju, tako da se ovdje predivno provedu, a to im ne iziskuje troškove,” poručuje Nemanja Kuljača, direktor TO Budva.

Degustacija ribe, piva i vina je čitav dan bila besplatna.

Dan širuna

“Želja nam je da osjete naše gostoprimstvo i duh, ukus naše hrane i da treba da se zbog toga ponovo vrate.  Danas je to sa širunima, nedavno je bila fešta sa ruštulama, iduće subote probaćemo lignje na Petrovačkoj lignjadi. Podsjetimo se za vrijeme karnevalskih fešti kolike količine besplatne lokalne hrane i delicija naši vrijedni ugostitelji posluže tokom tih dana. Domaćinsko gostoprimstvo je prednost naše destinacije koje treba da svuda ističemo jer to nije slučaj u mnogobrojnim stranim turističkim destinacijama”, dodao je Kuljača.

Veliki značaj čuvanja tradicije Dana širuna istakla je i predstavnica Turističke organizacije Budva, Ljubica Pribilović.

“Manifestacija Dan širuna je u Budvi okupila na hiljade posjetilaca kako iz Crne Gore, tako i iz regiona i šire. Koliko je ova manifestacija puna duha, tradicije i običaja, te koliko je značajna za ovaj grad govori upravo cifra 57 koja stoji ispred ovogodišnjeg Dana širuna. Ovo je zaista jedno blago koje posjedujemo i koje jedino na ovaj način onako kako treba možemo prezentovati turistima u našem gradu,” navela je Pribilović.

Prema aktuelnom presjeku u Budvi trenutno boravi oko 15.000 turista, oko 7.000 u privatnom i oko 8.000 u hotelskom smještaju.

“U pitanju je presjek koji je rađen neposredno pred ovu manifestaciju, tako da sigurno u ovom trenutku imamo i mnogo veći broj posjetilaca,” istakla je Pribilović.

Manifestacija je počela bogatim dječjim programom, te je svoj talenat pokazao veliki broj djece koji je učestvovao u muzičkom i plesnom programu. Publici su se predstavili mladi talenti iz vrtića “Moj svijet”, Predškolske ustanove “Vini Pu”, vrtića “Ljubica Jovanović Maše”, međunarodne škole Adriatic College, Gimnastičkog kluba “Budva” i Muzičke škole Budva.

Uslijedio je svečani defile Gradske muzike Budva i Feštađuna koji su na glavni gradski trg donijeli duh karnevalskih dana. Nakon njihovog defilea i mini koncerta publika je imala priliku da uživa u numerama koje je izvodila Ženska vokalna grupa „Harmonija”.

“Harmonija slavi 42 godine postojanja. Nažalost, osnivač naše klape Mirjana Pajović po prvi put nije sa nama za Dan širuna i baš ovaj dan kao i sve nastupe koje imamo u posljednje vrijeme njoj posvećujemo. Voljeli bismo da nam se pridruži neki sopran,  ko je željan i ljubitelj muzike da nam se javi,” navela je članica klape Harmonija, Iva Đorđević.

Program je nastavljen uz raznovrsne nastupe mladih muzičkih talenata iz Budve.

Publici su se prvo predstavili solisti Muzičke škole Budva, a zatim i pobjednici takmičenja “Crna Gora u ritmu Evrope”, Iva Otašević, Milica Radović, Lara Pavićević, Nikola Karadžić, Jana i Flipa Savić.

“Velika mi je čast što sam i ove godine dio manifestacije Dan širuna, drago mi je što se ta tradicija njeguje godinama i što smo mi već godinama zaredom dio ove priče. Jako sam ponosna na naš tim, uspjeli smo da ostvarimo istorijsku pobjedu – trijumfovali smo i na nacionalnom nivou i nivou regiona tako da smatram da naši sugrađani zaista treba da budu ponosni na nas. Ove godine ćemo biti domaćini, 7. oktobra u Mediteranskom sportskom centru će se održati novo izdanje takmičenja Crna Gora u ritmu Evrope,” ispričala je Iva Otašević.

Dan širuna

Mladi talenti su ovom prilikom izveli i svoju novu pjesmu “Budva zove”, dok će prateći muzički spot biti premijerno prikazan upravo u revijalnom dijelu takmičenja “Crna Gora u ritmu Evrope” koje će biti održano u Budvi, a emitovano na javnom servisu.

U pauzi od sjajnog muzičkog programa uslijedio je uzbudljivi sportski program.

Veliki broj takmičara nadmetao se u tradicionalnom skidanju pršuta sa grede u gradskoj luci, a svojom vještinom i taktikom pobjedu je odnio Milovan Vuković iz Danilovgrada.

Na Danu širuna tradicionalno je nastupila i crnogorska pjevačica Monika Knezović koja ima posebnu vezu sa ovom manifestacijom, ali i gradom Budvom uopšte.

“Mislim da je ovo deseta godina zaredom da nastupam na ovoj manifestaciji, što mi pričinjava veliko zadovoljstvo i čast. Zahvalila bih se TO Budva koja mi godinama uliva to povjerenje,” navela je Knezović.

Publiku su svojim velikim muzičkim talentom, emotivnošću i posebnim pristupom svakoj pjesmi su u nastavku programa oduševili članovi klape “Jedinstvo” iz Bara i Gradskog hora Budve, koji su fantastično i energično pjevali i uprkos kiši koja je pri kraju njihovog nastupa počela da pada.

Nakon cjelodnevnog uživanja u raznovrsnim nastupima i lijepom vremenu, jaka kiša je primorala organizatore da koncert zvijezde večeri Amira Kazića Lea odlože za neku narednu priliku kada će ovaj regionalno popularni pjevač uveličati neku od narednih budvanskih fešti i uveseliti budvansku publiku.

“Turistička organizacija opštine Budva će i u narednom periodu nastaviti da afirmiše nematerijalnu i kulturnu baštinu kroz brojne projekte koje finansira tokom godine, kao i brojne manifestacije ovog tipa. Postsezona je dobro počela, a sudeći po najavama koje imamo od brojnih hotelijera, a naročito onih koji se bave MICE turizmom popunjenost će u oktobru mjesecu biti od nekih 70 do 100 procenata, dok u novembru očekujemo nekih 70 procenata,” najavila je predstavnica Turističke organizacije Budva, Ljubica Pribilović.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije