16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Muzeji” Kotor do kraja godine očekuju posjetu od oko 40 hiljada turista

Potrebna ozbiljna restauracija brojnih eksponata, kao i kadrovsko jačanje muzeološkim strukama



Poslenici Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor još uvijek nemaju završne statističke podatke o broju posjetilaca koji su tokom ljeta posjetili Lapidarijum, Crkvu Sv. Pavla, Galeriju solidarnosti, Muzej grada Perasta i Rimske mozaike u Risnu, kojima ova ustanova gazduje, jer sezona još traje i gosti još uvijek obilaze sve ove objekte. A posjetioci u njima imaju priliku da vide dio bogatog istorijsko-arheološkog nasleđa Boke Kotorske, koje je predstavljeno na zanimljiv, inovativan način, pri čemu im je omogućeno da po svom izboru, po cijeni jedne ulaznice obiđu muzejske prostore u različitim kombinacijama.

Obilazak Galerije solidarnosti, Istorijskog muzeja Kotor (Kotorski lapidarijum – Crkva Sv. Mihaila – Mihovila) i Crkve Sv. Pavla, sve zajedno košta pet eura; cijena vezane ulaznice za obilazak  Rimskih mozaika i Muzeja grada Perasta je osam eura, a za 12 eura posjetici imaju priliku da u velikom điru obiđu Rimske mozaike, Muzej grada Perasta, Galeriju solidarnosti, Istorijski muzej Kotor i Crkvu Sv. Pavla.

Dušica Ivetić

Među kulturnim dobrima koja izazivaju najveću pažnju posjetilaca je i “Ratna soba” u Muzeju grada Perasta -Izabrani spisi i važni dokumenti iz istorije Perasta koji obuhvataju četiri decenije predmletačkog perioda i skoro tri vijeka peraške odanosti Mletačkoj republici. Isto tako, turisti vole da posjete i “Kapetanski salon”.

-Prošle godine zabilježili smo blizu 40.000 posjeta, za ovu godinu još uvijek nemamo finalne podatke, pretpostavka je da ćemo doseći prošlogodišnju cifru. I dalje su dostupne vezane ulaznice za sve naše jedinice, a od ove godine je u organizaciji TO Kotor u ponudi i vezana ulaznica na nivou cijelog grada. Pored dvije značajne izložbe koje su predstavile savremena arheološka istraživanja mermernog portreta Domicijana i nalaza sa lokaliteta Mala i Velika gruda, posjetioci/teljke su u prilici da pogledaju i lapide izložene u krugu Crkve Sv. Pavla, a veliku pažnju bude mape, makete brodova, upotrebni ženski predmeti, “Ratna soba” i “Kapetanski salon” peraškog Muzeja u kome su predstavljene slavne porodice utkane u istoriju Perasta. Najbrojniji su gosti iz Velike Britanije, Turske, Francuske, Rusije i Srbije, a ove godine primijećen je i porast broja gostiju iz Australije, kaže za Boka News Dušica Ivetić, direktorka OJU “Muzeji” Kotor.

Suveniri iz muzejske radionice za učenje i uživanje

Ova menadžerska postava OJU “Muzeji” Kotor je posljednjih godina uvela mnogo noviteta i modernoj publici na zanimljiv način približila drevne eksponate, materijalno i nematerijalno nasleđe. Poslenici su kreirali autentične suvenire – bedževe, replike originalnog nakita,  lijepo dizajnirane knjige na više jezika za djecu (i odrasle) o kotorskim legend(ic)ama, onim poznatim i onim manje poznatim, majice sa likovima iz tih legendi, koje su jako tražene…Svi ovi suveniri osmišljeni su da bi kroz njih posjetioci nešto više naučili o kotorskoj baštini.

Replike muzejskih eksponata kao suveniri

-Glavni cilj naše suvenirske ponude je edukacija. Svi proizvodi su prvenstveno namijenjeni našim sugrađanima/kama kako bi podstakli i razvili svoja saznanja o kulturnoj baštini grada. Svakako, autentični suveniri privlače i pažnju posjetilaca/teljki zato što su dio naše muzejske produkcije. Tu su linija od recikliranog kancelarijskog papira, namjenska pakovanja za nakit, arheološki setovi za iskopavanje, društvene igre – svi proizvedeni u našoj muzejskoj radionici. Trudimo se da sve što radimo bude pažljivo osmišljeno, zadovoljava estetske kriterijume i dostojanstveno prezentuje našu ustanovu, kaže direktorka Ivetić.

Vitrine po mjeri muzeologa

Kolektiv “Muzeja” preduzeo je aktivnosti u cilju unapređenja rada Ustanove i zaštite kulturne baštine, a rezultati su vidljivi.

-Zahvaljujući povećanom budžetu koji nam je opredijelila Opština Kotor, mogli smo da poduzmemo i značajnije poduhvate u cilju čuvanja naših eksponata. Ove godine su to nove vitrine koje su po prvi put urađene po svim standardima muzeologije i koje omugućavaju zaštitu od UV zračenja, prašine i vlage. Kupili smo i savremene uređaje kao što su 3d printer, a planiramo i 3d skener. Naša ustanova sada posjeduje i geodetske uređaje koji su neophodni za arheološka istraživanja na terenu, a u procesu smo dobijanja istraživačke licence, objašnjava Ivetić i dodaje da planiraju dalje unapređenje djelatnosti u okviru Ustanove.

-Potrebna je ozbiljna restauracija brojnih eksponata. Takođe, neophodno je kadrovsko jačanje strukama koje su neophodne za pravilno funkcionisanje muzeja. Potreban nam i je radni prostor kako bismo mogli da se razvijamo i širimo našu djelatnost. Nadamo se i Muzeju grada Kotora koji bi na jednom mjestu prikazao razvitak civilizacije na ovim prostorima, od praistorije pa do zbirke Galerije solidarnosti.

Mihovil ili Mihail?

Mnogi pratioci našeg portala su u nedoumici koji je zapravo naziv crkve u kojoj je smješten “Lapidarijum”- Crkva Svetog Mihaila ili Crkva Svetog Mihovila, o čemu je u svojim radovima pisao i arheolog pok. Jovica J. Martinović.

Lapidarijum – foto Boka News

-Crkva Sv. Mihaila svakako ima dug istorijat tokom koga je doživjela brojne promjene, od izgleda do same namjene. Ne posjedujemo informaciju da li je i u kom trenutku promijenjen njen izvorni naziv. Postali smo zakonski držalac ovog kulturnog dobra kada je ono već nosilo sadašnji naziv.

Umjetnost – temelj snažnog društva

Kao vrsna slikarka, vizuelna umjetnica, mnogo puta ste nagrađivani na izložbi Kotorski vizuelni umjetnici. Da li ste imali vremena da se bavite svojom izvornom profesijom tokom mandata direktorke; na čemu sada radite, ako stižete, imajući u vidu i da ste roditelj, majka dvoje djece…

-Hvala Vam na ljubaznoj najavi i lijepim riječima. Najveći dio moje kreativne energije trenutno je usmjeren na posao koji obavljam. Oduvijek sam vjerovala da sreća i smisao života leže u radu za zajednicu, te da svi nosimo odgovornost da naš grad, svijet, bude bolje mjesto za život. Moj poziv se, stoga, ostvaruje kroz različite forme i oblike, ali uvijek s istim ciljem. Umjetnost bi trebala biti temelj svakog snažnog društva, jer ona pokreće snagu preporoda i obnove, nudi drugačiju perspektivu sadašnjeg trenutka.

/M.D.P./

Najčitanije