9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Povodom godišnjice osnivanja Muzeja grada Perasta dokumentarana izložba “Sto lica posjetnica”

STO LICA POSJETNICA

“Sto lica posjetnica” nazv je dokumentarne izložbe koja će u Muzeju grada Perasta biti otvorena u utorak 28. februara u 12 sati povodom godišnjice osnivanja ove muzejske ustanove.

Posjetnice koje čuvamo potiču iz druge polovine XIX vijeka. Štampani podaci na karticama  pretežno su na rimskom ili bakroreznom pismu, ima ih na gotici i starom turskom, a slova su uspravna ili u kurzivu. U ovoj zbirci, koja broji oko 700 posjetnica, često nailazimo na primjerke sa ispisanim porukama, kratkim informacijama ili savijenim uglovima. Svaka pojedinačno zapis je o jednoj posjeti i ličnosti čije ime pronalazimo, a združene čuvaju uspomenu na onog čije su bile vlasništvo. Peraškog kontea Luiđija Viskovića.

Podsjetimo, Luiđi Visković poticao je iz znamenite peraške porodice Visković koja je ostavila dubok trag u kulturno-istorijskom razvoju Perasta još od doba Mletačke republike, pa do druge polovine XX vijeka. Za vrijeme njegovog života Perast je bio pod vlašću Austro-Ugarske, pa je službovao ovoj monarhiji. Njegovo zapovjedništvo na trgovačkim brodovima služilo je na čast cijelom austrougarskom pomorstvu, a nemjerljiva stručnost omogućila mu je uspon u karijeri. Ovom cijenjenom pomorskom kapetanu, koji je svoje sposobnost, ljudskost, visprenost i odanost carstvu pokazao ploveći pod austrijskom zastavom, pružena je prilika da uđe u diplomatske krugove.

Tokom svoje diplomatske karijere radio je u Sulini i Tulči u Rumuniji i Brindiziju u Italiji. Vrhunac karijere doživio je imenovanjem na poziciju generalnog konzula u tadašnjem osmanskom gradu Solunu.

Najčitanije