20 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski dobrovovoljni vatrogasci pomažu ugroženima u BiH

Tivatski dobrovovoljni vatrogasci pomažu ugroženima u BiH
foto: DVD Boka

Desetočlani tim pripadnika dobrovoljnih vatrogansih društava “Boka”, “Tivat” i “Krtoli” koji je prije dva dana iz Tivta otišao na ispomoć u dijelove pogođene katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini, nalazi se u blizini Buturović Polja, u selu Seonice u opštini Konjic.

Vođe ovog tima, ispred tivatskih dobrovoljnih društava su Igor Petković i Ivan Božinović. Dobrovoljni vatrogasci iz najmanje bokeljske opštine na postradala područja u BiH uputili su se u nedjelju poslijepodne, u sklopu zajedničkog humanitarnog konvoja koji je dobio ime “Edin” u čast bosanskohercegovačkom mladiću koji je prošle sedmice herojski izgubio život spašavajući desetoro ljudi iz bujice.

Konvoj koji su organizovali tri tivatsksa DVD u saradnji sa humanitarnom organizacijom Caritas Kotorske Biskupije, NVO “Naša Akcija” i Omladinskim timom Tivat, uz podršku brojnih donatora i Opštine Tivat, prethodno je sakupio je i na postrradala područja odnio veću količinu konzervirane hrane, vode, higijenskih proizvoda, mobilnih elektroagregata i drugih potrebnih sredstava.

Vođe tima tivatskih dobrovoljnih vatrogasaca Igor Petković i Ivan Božinović su u telefonskom uključenju u program lokalnog javnog servisa Radio Tivat, kazali da je situacija koju su zatekli na terenu u opštini Konjic vrlo teška i kompleksna.

“Naš konvoj je krenuo sa 15 ljudi, ali se vozači koji su dopremili pomoć i opremu su se vratili da ne bi stvarali gužvu. Trenutno je situacija kritična, iako nam vremenski uslovi za sada idu na ruku. Sinoć je bila izvršena evakuacija stanovništva iz Konjica i Jablanice zbog najavljenog nevremena, ali na sreću nije ga bilo”, rekao je Petković.

foto: DVD Boka

Prema njegovim riječima zadatak dobrovoljnih vatrogasaca iz Tivta je dopremanje hrane i drugih potrepština u jedno od tri tamošnja sela koja su potpuno odsječena.

“Sa prenosnim agregatima ćemo obezbijediti napajanje strujiom i time najosnovnije uslove za život tamošnjeg stanovništva. Teren je izuzetno nepristupačan, uništeni su putevi i saobraćajnice, što nam otežava posao. Ipak, pokušaćemo da se probijemo do tih sela i dostavimo medicinsku i drugu potrebnu opremu, jer su mnogi stanovnici stari i bolesni”, kazao je on.

Božinović je dodao da su prizori koje je napravilo nevrijeme i poplave bukvalno nestvarni.

“Čitava brda su se obrušila na naselja, kuće su srušene. Putevi su praktično nestali, a improvizovani prolazi napravljeni su od materijala koji se obrušio s brda. Stanovnici su već pet do šest dana potpuno odsječeni od vijeta. Naša misija je da dopremimo osnovne životne potrepštine”, istakao je on.

“Naši timovi će do nekih sela morati pješke, budući da je teren nepristupačan. Cilj je da se što prije probijemo do svih odsječenih naselja i dostavimo ono što im je neophodno za život”, istakali su Petković i Božinović.

Inače, na postradalom području BiH na terenu su timovi spasilaca iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije i iz više drugih evropskih zemalja. Oni pomažu u raščišćavanju terena i ruševina, potzrazi za nestalima, evakuaciji ugroženih građana i dostavi hrane. Iako je situacija teška, humanost se pokazuje kroz velike količine pomoći koja konstantno pristiže. Tivatski tim je prvobitno bio planirao da ostane do subote, ali s obzirom na težinu situacije, ostaće i duže.

/S.L./

Najčitanije