Na razini prvih osam mjeseci, zračne luke su u 2024. zabilježile i veći porast prometa putnika, od 16,4 posto, sa njih ukupno 9,4 milijuna.

Osim porasta broja putnika, u zračnim lukama u avgustu je bilo i 12,3 posto više operacija zrakoplova (polijetanja/slijetanja) nego u istom mjesecu prošle godine ili ukupno na svih devet luka nešto više od 20,7 tisuća tih operacija. U prvih osam mjeseci 2024. tih je operacija bilo gotovo 99 hiljad ili 12,4 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine.

Porastao je i u avgustu i u osam mjeseci ove godine i promet tereta u zračnim lukama, za 40,4 posto u avgustu, na 932 tone, te za 20,7 posto u osam mjeseci, na nešto više od 7.250 tona.

I u avgustu i u osam mjeseci najveći međunarodni putnički promet hrvatske zračne luke ostvarile su sa zračnim lukama Njemačke, dok ih u avgustu slijede zračne luke Ujedinjene Kraljevine, Francuske, Italije, Poljske, Nizozemske, Austrije, Španjolske, Švedske i Irske, pri čemu je sa svima ostvaren i porast prometa putnika u odnosu na prošlu godinu.

Split s najviše putnika u avgustu

Zračna luka Split je i u avgustu ove godine, kao i lani, uslužila najviše putnika, 723,7 hiljada ili sedam posto više nego u prošlogodišnjem kolovozu, a sličan postotak rasta ima i za prvih osam mjeseci sa 2,6 milijuna putnika, čime je na drugom mjestu, iza Zagreba.

Oko prometa putnika na zračnoj luci Split za prvih osam mjeseci iz DZS-a (Državnog zavoda za statistiku) napominju da su “podaci za razdoblje od 1. do 15. jula 2024. manje pouzdani zbog kibernetičkog napada na informatički sustav zračne luke Split”.

Drugo mjesto prema broju putnika u avgustu drži zračna luka Dubrovnik sa njih gotovo 529 tisuća, što je 19,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Za prvih osam mjeseci dubrovačka zračna luka upisala je pak porast broja putnika od 22 posto, sa njih ukupno nešto više od 2,1 miliona.