22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Inicijativa za zaštitu grbaljske pamidore kao autohtonog proizvoda

Inicijativa za zaštitu grbaljske pamidore kao autohtonog proizvoda
Dani pamidore

Poznati maslinar i vinogradar iz Grblja, Đorđija Ivetić, najavio je da će Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podnijeti inicijativu za zaštitu grbaljske pamidore (paradajza) kao autohtonog poljoprivrednog proizvoda s područja Grblja.

U izjavi za Radio Kotor, Ivetić je istakao važnost očuvanja ove sorte zbog opasnosti od njenog preuzimanja, slično situaciji sa sortom loze bratkovina koja se sada uzgaja i u Hrvatskoj.

„Već sam imao razgovore sa predstavnicima ministarstva i dobio podršku za ovu inicijativu,“ kaže Ivetić, naglašavajući da će se, kako bi zaštita bila ostvarena, osnovati nevladina organizacija koja će podnijeti formalni zahtjev.

Trogodišnji proces praćenja uzgoja i proizvodnje grbaljske pamidore, prema riječima Ivetića, slijedi nakon osnivanja NVO, iako detalji još nisu u potpunosti poznati. Ivetić izražava zabrinutost zbog opadanja proizvodnje ove sorte u Grblju, te dodaje da su niske cijene i uvoz paradajza iz Albanije i Grčke smanjili interesovanje među mladima.

Nekada se u Grblju pamidora uzgajala u velikim količinama, ali danas, zbog pada potražnje, samo nekoliko proizvođača, uključujući Ivetića, i dalje njeguju ovu tradiciju.

Karakteristike grbaljske pamidore koje je izdvajaju od drugih sorti uključuju njen jedinstven ukus i miris, a kako Ivetić navodi, ova sorta je specifična i po tome što nema sjemenki i topi se u ustima. „Kada se presiječe, izgleda poput sira,“ opisuje Ivetić, dodajući da grbaljska pamidora ne sazrijeva do kraja peteljke, što je drugačije od mnogih drugih sorti.

Inicijativa za zaštitu ove autohtone sorte usmjerena je ka očuvanju jedinstvenog kulturnog i poljoprivrednog naslijeđa Grblja, ali i podsticanju mladih da se uključe u njeno očuvanje.

Najčitanije