14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi sve češće gase firme u Crnoj Gori

Rusi sve češće gase firme u Crnoj Gori
Firme – zatvaranje – foto Boka News

Istraživanje BIRN-a je pokazalo da je četvrtina novootvorenih ruskih kompanija u Crnoj Gori ugašena u prethodne dvije godine, kao i da je većina imala zanemarljiv promet.

U prethodne dvije godine ugašena je skoro četvrtina ruskih kompanija koje su u Crnoj Gori osnovane nakon početka invazije na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje BIRN-a.

Prema podacima koje je Poreska uprava Crne Gore dostavila BIRN-u, od februara 2022. godine, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, do juna ove godine ruski državljani su u Crnoj Gori otvorili preko 6.500 kompanija, ali je više od 1.600 firmi već ugašeno.

Analiza zvaničnih podataka pokazala je da je trend gašenja ruskih kompanija počeo u oktobru 2023. jer je od tog mjeseca do kraja juna ove godine zatvoreno čak 1.289 ruskih kompanija. Podaci Poreske uprave su pokazali i da su na dan prestanka rada ugašene ruske kompanije imale ukupno 75 zaposlenih, tri su imale po dva zaposlena, 69 kompanija po jednog, a ostalih 1.571 ugašenih firmi uopšte nije imalo zaposlenih.

BIRN je u oktobru prošle godine objavio istraživanje koje je pokazalo da oko 64 odsto firmi koje su osnovali ruski državljani ima jednog zaposlenog, dok 22 odsto, osim osnivača, nema registrovanih radnika. Tada su iz Poreske uprave kazali da su ukupne uplate ruskih firmi u Crnoj Gori po osnovu poreza i doprinosa od februara 2022. do 4. jula 2023. godine iznosile 4,89 miliona eura, što je tek 837 eura po novootvorenoj firmi.

Podaci Poreske uprave pokazali su da je najviše ruskih kompanija ugašeno  u djelatnostima koje su povezane sa informacionim tehnologijama. Tako se od 1.643 ugašenih kompanija 264 bavilo kompjuterskim programiranjem, obradom podataka i pružanjem aplikativnih usluga, te konsultanskim djelatnostima u oblasti informacionih tehnologija.

U oblasti trgovine na malo ugašeno je 117 firmi, u oblasti reklamnih agencija 99 firmi kao i 94 preduzeća u dizajnerskim djelatnostima. Podaci su pokazali da je trećina ugašenih kompanija, njih 554, ugašeno u Budvi. U Podgorici je ugašeno 375,  u Herceg Novom 299 a u Baru 260.

Izvor:BIRN

Najčitanije