24 C
Kotor

Slušaj online radio

Zlatovez kao prilika za novo sutra: Ekonomsko osnaživanje žena Boke

Zlatovez – Foto Mare Mare

“Ekonomsko osnaživanje žena Boke” naziv je projekta koji NVO Mare Mare već četvrti mjesec sprovodi u bokeljskim opštinama. Projekat ima za cilj unapređenje rodne ravnopravnosti kroz ekonomsko osnaživanje žena Boke Kotorske, kao i promociju i njegovanje tradicionalnih zanata, prije svega zlatoveza, kao dijela kulturne baštine Crne Gore.

Kroz organizovane obuke i treninge, žene tokom četiri mjeseca imaju priliku da steknu vještine u tradicionalnim zanatima, posebno u crnogorskom zlatovezu, jedinstvenoj tehnici veza koja je od posebne kulturne vrijednosti za Crnu Goru. Projekat će učesnicama iz Herceg Novog, Tivta i Kotora omogućiti, ne samo da savladaju zlatovez kao zanat, već i da dobiju podršku za pokretanje vlastitih malih biznisa u oblasti proizvodnje ručno izrađenih proizvoda.

Zlatovez je jedan od najljepših i najprepoznatljivijih oblika tradicionalnog veza u Crnoj Gori, Ova tehnika, kojom se zlatnim nitima kreiraju složeni i raskošni motivi, korišćena je prvenstveno za izradu svečanih nošnji, crkvenih ornamenata i drugih dekorativnih predmeta. U Boki Kotorskoj, zlatovez ima dugogodišnju tradiciju, koja je odraz bogate kulturne istorije ovog područja. Kao simbol prestiža i luksuza, zlatovez je bio prisutan u domovima imućnijih porodica, a njegova vrijednost se danas ogleda u očuvanju kulturnog nasljeđa i identiteta.

“Želimo da osnažimo žene, naročito one koje dolaze iz marginalizovanih grupa. Ovim projektom želimo da ženama pružimo  mogućnost za ekonomsko osamostaljivanje povezujući tradiciju (čuvajući našu kulturnu baštinu, ali  i savremene potrebe tržišta” ističe koordinatorka projekta Dubravka Raičević.

Pored radionica zlatoveza, biće organizovani i treninzi o preduzetništvu i vođenju biznisa, kako bi žene stekle sveobuhvatna znanja potrebna za pokretanje sopstvenih poslova. Projekat predviđa i saradnju sa lokalnim institucijama i privrednicima u Boki, te organizovanje izložbe radova učesnica.

Očekuje se da će ovaj projekat imati značajan uticaj ne samo na učesnice, već i na širu zajednicu, podižući svijest o važnosti očuvanja kulturne baštine, kao i o rodnoj ravnopravnosti i problemima sa kojima se suočavaju žene iz ranjivih grupa.

Zlatovez

Projekat “Ekonomsko osnaživanje žena Boke”  je podržan je kroz projekat „U pravo vrijeme- Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture“ koji realizuju nevladine organizacije Juventas , Help-Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje-CeMi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide, koji finansira Delegacija Evropske unije kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za rnu 20228(EIDHR)-ctr.438-535, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Kontakt osoba za više informacija: Dubravka Raičević maremare541@gmail.com

Najčitanije