22 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru tokom tri ljetnja mjeseca obišlo više od 25.000 posjetilaca

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru tokom tri ljetnja mjeseca obišlo više od 25.000 posjetilaca
Kotor – foto Boka News

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru – ukorak sa modernim vremenima – Samo tokom tri ljetnja mjeseca muzej je obišlo 25.074 posjetilaca – turista sa kruzera i izletnika



Kolektiv Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru zadovoljan je učinkom tokom ove turističke sezone, koja još uvijek traje, a do kraja godine za svoje poštovaoce i posjetioce priprema još lijepih dešavanja u oblasti izložbene i izdavačke djelatnost.

Direktorica Maja Uskoković za Boka News najavljuje skoru promociju monografije “Crkve i samostani Kotora od XIII do početka XX vjeka” autorke Radojke Abramović, promociju publikacije “Sidrišta vremena”, autorke dr Gracijele Čulić, Međunarodnu konferenciju konzervatora u okviru koje će otvoriti izložbu “Kovani novac”, autorki Jelene Karadžić i Milice Vujović. U saradnji sa Radio Kotorom promovisaće i audio knjigu “Sto kotorskih dragulja”, autora Jovana J. Martinovića. Takođe, u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore na Cetinju, 13. novembra će obilježiti i Njegošev dan, ugostiće i Muzej Republike Srpske sa izložbom o “Zmijanskom vezu”, a u pripremi su još divnih događaja, kojima žele da iznenade svoje posjetioce.

Maja Uskoković – foto Boka News

Djeca – vjerni posjetioci

-Posjetom smo veoma zadovoljni, najfrekventniji mjeseci su svakako ljetnji, jul i avgust. Ono što moram naglasiti je i da se turistička sezona znatno produžila, i da posjete očekujemo sve do kraja novembra mjeseca, što nas veoma raduje. Vjerni posjetioci su i djeca tokom maja i septembra mjeseca, kada Muzej posjeti veliki broj školskih ekskurzija. Posljednjih godina se trudimo da privučemo djecu da dolaze u Muzej organizovanjem edukativnih, kreativnih i pokaznih radionica u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, ali i fakultetima, kaže Maja Uskoković za BN i dodaje da su posjetioci Pomorskog muzeja većinom turisti sa kruzera i izletnici, koji obilaze ovu instituciju kulture po 50% nižoj cijeni ulaznice.

 -Kada su u pitanju grupne izletničke posjete, naš Muzej je od početka marta, kada je otvorena kruzing sezona, do septembra ugostio 45.868 posjetilaca, a samo tokom tri ljetnja mjeseca taj broj je iznosio 25.074, što je na nivou posjećenosti od prošle godine. Najviše pažnje turista izazivaju, uglavnom, zbirka oružja, modeli brodova, kao i Odjeljenje Bokeljske mornarice, navodi Uskoković.

Još jedna povoljnost za posjetioce je i  City pass propusnica, koja je osmišljena u saradnji sa TO Kotor, a koja, pored  Pomorskog muzeja, uključuje i posjete Akvarijumu Boka, Katedrali Sv. Tripuna, Crkvi Sv. Nikole, Crkvi Sv. Luke, Rimskim mozaicima u Risnu, Crkvi Sv. Pavla i Sv. Mihovila i Galeriji Solidarnosti. Isto tako, u saradnji sa Centrom za omladinsku edukaciju Pomorski muzej nudi Evropsku omladinsku karticu (EYCA) koja omogućava svim crnogorskim građanima i građankama uzrasta 13-29 godina dakoriste popuste na preko 250 lokacija u našoj zemlji i popuste na preko 30 hiljada mjesta u čitavoj Evropi.

Novosti koje su ove sezone dočekale goste u Palati Gregorina – Pomorskom muzeju Crne Gore su i proširenje ponude u muzejskoj knjižari i štampanje novih muzejskih vodiča na četiri jezika. Kada je u pitanju jačanje kapaciteta zaposlenih, oni imaju priliku da pohađaju radionice, naučne skupove, kurseve, kako bi se obučavali i unapređivali svoje znanje. Pomorski muzej posjeduje konzervatorsku licencu, konzervatorsku radionicu i stalno zaposlene konzervatore koji su tu da prate i sprovode konzervaciju predmeta prema stepenu prioriteta, ali i da sprovode preventivnu zaštitu.

-Najponosnija sam na segment ljudskih odnosa u Muzeju, jer bez toga muzej ne bi napredovao u bilo kojem segmentu, ističe direktorka Uskoković, te potsjeća da je uvođenje savremenih tehnologija u muzejske postavke XXI vijeka nešto sa čim se i Pomorski muzej mora nositi.

Pomorski muzej Kotor

Stare postavke u modernom ruhu

-Nije dovoljno da muzej ima samo muzejske zbirke, posjetioci očekuju da idemo ukorak sa vremenom. To je nešto na čemu ozbiljno radimo, i rezultate za isto očekujemo u 2025. godini. Posao je zahtjevan, sa značajnim procedurama i pažljivim razmatranjima kako poboljšati i osavremeniti muzejske zbirke i cjelokupnu postavku. Savremeni muzej predstavlja atrakciju koja, pored predmeta i informacija o njima, mora ponuditi i potpuni doživljaj, a to je preduslov ponovnog obilaska. Iz tog razloga angažovali smo i prof. dr Žarku Vujić, redovnu profesoricu na Filozofskom fakultetu zagrebačkog Univerziteta (odsjek informacionih i komunikacijskih nauka) koja će do kraja godine napraviti tematsko ekspozicioni plan, najavila je direktorica.

Ove godine su sanirali fasadu na sjevernoj strani Muzeja, čime su riješili problem prodiranja vlage u pomoćnom stepeništu. Takođe, zamijenili su pergolu i binu na terasi Muzeja, a zahvaljujući podršci Opštine Kotor, u narednim danima biće postavljena nova rasvjeta.

Pomorski muzej

Ponosni na Muzejsku knjižaru

-Pomorski muzej je prepoznat po izdavačkoj djelatnosti, a ono na što smo posebno ponosni je muzejska knjižara, otvorena prošle godine u kojoj svi zainteresovani imaju priliku da se upoznaju sa našim izdanjima, kako monografskim, tako i publikacijama koje prate našu redovnu djelatnost.  Svakako,  vi ste neko ko je ispratio prezentaciju i objavljivanje svih naših izdanja i na tome bi vam se ovom prilikom zahvalila. U knjižari se mogu naći izdanja drugih izdavača, koji su usko vezani za pomorstvo i naše bogato kulturno nasljeđe, ali i autentični suveniri koje turisti nose kao uspomenu ili poklon iz muzeja, naglasila je Uskoković.

/M.D.P./

Najčitanije