12 C
Kotor

Slušaj online radio

Shell u problemima: Veliko zagađenje prijeti singapurskoj obali

Shell u problemima: Veliko zagađenje prijeti singapurskoj obali
Foto: MPA Singapore screenshot/X

Zagađenje prijeti osjetljivim ekosustavima, dok Shell i lokalne vlasti poduzimaju hitne mjere za sprječavanje širenja.

Shell je potvrdio izlijevanje iz cjevovoda u svom postrojenju Shell Energy and Chemicals Park Singapore na otoku Pulau Bukom, pri čemu je oko 30-40 metričkih tona mješavine ulja i vode, poznate kao slop, iscurilo u more.

Incident se dogodio oko 5:30 ujutro, 20. oktobra 2024., te je odmah pokrenuta hitna reakcija kako bi se spriječilo širenje izlijevanja u istočnom dijelu Johorskog tjesnaca, unutar singapurskih voda, piše gCaptain.

Unatoč brzoj reakciji Shella, zagađenje je primijećeno u kanalu između otoka Pulau Bukom Besar i Bukom Kecil. Shell je odmah postavio plutajuće barijere za zadržavanje zagađenja i rasporedio plovila opremljena za disperziju, kako bi se minimizirala šteta. Tvrtka je izjavila da blisko surađuje s Pomorskom i lučkom upravom Singapura (MPA) i drugim relevantnim agencijama u naporima da suzbiju ekološki utjecaj.

MPA je rasporedila sedam plovila s disperzantima i angažirala Singapore Salvage Engineers za pomoć. Uvedene su dodatne mjere opreza kako bi se zaštitila ključna ekološka područja poput morskog parka Sisters’ Islands, Sentose i rezervata prirode Labrador. Onečišćenje još nije stiglo do tih osjetljivih lokacija, ali su postavljene upijajuće plutajuće barijere.

Također, postavljene su barijere u blizini desalinizacijskih postrojenja na otocima Jurong i Marina East. Javna uprava za komunalne usluge (PUB) pomno prati kvalitetu vode, a operacije nisu pogođene.

Najčitanije