25 C
Kotor

Slušaj online radio

U kasi TO Budva više od milion eura od planiranog za ovu godinu

TO Budva
TO Budva

Na sjednici skupštine Turističke organizacije opštine Budva koja je održana u srijedu, usvojena je Odluka izmjena i dopuna finansijskog plana, obzirom na ostvarenu dobit od boravišne takse u znatno većoj mjeri od planiranih s kraja prošle godine.

Direktorica TOB-a Jelena Radjenović, kazala je da je planom iz 2016. godine predviđeni zbirni primici u iznosu od 1,47 miliona eura, dodajući da su na veliko zadovoljstvo demantovani pozitivno, te da je novom projekcijom Sekreterijata za privredu i finansije za primitke na godišnjem nivou za tekuću godinu predvidjeno 2, 56 miliona eura, što predstavlja uvećanje za 47 odsto u odnosu na planirane.

Predsjednik Opštine Budva Srdja Popović predložio je, da troškove oranizacije dočeka Nove godine ovoga puta snosi Turistička organizacija, podsjećajući da je za tu namjenu budžetom Opštine Budva bilo predviđeno 70 hiljada eura.

„Smatram da je to sasvim opravadano, jer ima od čega. Vidjećemo kako će se raspolgati sa preostalim iznosom od tekuće rezerve, a svakako je moguće da će ta sredstva na kraju godine pripasti osnivaču i biti operativna za lokalnu samoupravu“, kazao je Popović.

Budva
Budva

U tekućoj rezervi je predvidjeno 480 hiljada, a na sugestiju nadzornog odbora iznos je razvrstan na osnovnu tekuću rezervu u iznosu od 80 hiljada, dok 400 hiljada tekuće rezerve predstavljaju obavezu koja se odnosi na Zakon o boravišnoj taksi, koji previdja, kako je navela Radjenović, da se dva puta po 10% od boravišne takse namjenski usmjeri za aktivnosti u cilju poboljšanja uslova boravka turista i podizanja nivoa kvaliteta turističke ponude, valorizaciju kulturne baštine, a koji se odnose na kulturna istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, te rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara.

Izuzetni rezultati – u kasi 2,5 milona eura od takse

Prema zvaničnim statističkim podacima, za prvih osam mjeseci 2016. godine Budvu je posjetilo 637.948 turista koji su ostvarili 4.058.098 noćenja, dok naplaćena boravišna taksa na teritoriji opštine Budva, zaključno sa 10.10.2016.g. iznosi 2.541.220,21 (sva lica), odnosno 1.108.808,29 (fizička lica), što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu i izuzetno pozitivne dosadašnje rezultate sezone.

 

Izvor:rtv budva

Najčitanije