10 C
Kotor

Slušaj online radio

Književno veče Olivere Doklestić

Doklestić

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u pres centru budvanskog hotela TRE CANNE, na zadovoljstvo ljubitelja kulture, održano je književno veče OLIVERE DOKLESIĆ iz Herceg Novig.

Govoreći o njemoj knjizi Ljubav i laži, ili Kuća od kartona, dr SOFIJA KALEZIĆ je pored ostalog kazala, da ona ona osvaja aktuelnošću temata, jer je otivika psihološkog, (duhovnog) i fizičkog (seksualnog i reproduktivnog) života žene nakon četrdesete, jedan od najaktuelnijih u ženskoj prozi kraja XX i početka XXI  vijeka.

Teme duševnog i spiritualnog  čovjekovog iskustva, realizovane lroz prizmu autorkinoh shvatanja pojma sudbinskog, koje je i do sada koristila u zbirkama priča i pripovjedaka, u ovom djelu dolazi do punog izraza.

Doklesić ovim roanom, izmedju ostalog daje jednudeziluzionističku sliku sliku ljubavi, izmedju muškarca i žene, pokazujući da taj, naizgled božanstveni spoj funkcioniše savršeno, sve dok se ne pojave prvi problemi, kazala je u veoma studioznom osvrtu na ovz knjiuhu Olivere Doklesić, dr Sofija Kalezić.

Dr ANDRIJANA NIKOLIĆ je osvrćući se sa posebnom pažnjom na roman “Četvrta dimenzija”, kazala, da je riječ o kultnom tomanu, pa se, kako je kazala, na početku postavlja pitanje, “ Da li možemo i da li smijemo da se usudimo da pokušamo da damo ocjenu napisanog”? Ili, “Da li smo dovoljno vidjeli, snažno doživjeli, razumjeli, sve ono što nam je Olivera Doklesić iznijela? Koliko smo spremni da poniremo, da bi smo na površinu iznijeli istinu.  Zapravo, šta je to istina? Da li je istina, ono što vidimo svojim, ili tudjim očima? Da li je istina ono što nam se sa moranjem servira, ili koju prihvatamo kao kao lekciju, ili obavezu? Ili je istina, iznad treće dimmenzije oovozemaljskog života, istakla je pored ostalog Andraijana Nikolić, postavljajući pitanje, da li je moguće roman “Četvrta dimenzija” Olivere Doklesić, sagledati u komparaciji istorijskog i književnog, za proučavanje, biologije, geografije, hemije, geologije, fizike, psihologije, ili, jednom riječju, eklektizam zakona pomenutih nauka, kojima raspolaže književnica Doklesić?

Olivera Doklesić je rodjena u Herceg Novom. Diplomirala je na Gradjevinskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu u Novom Sadu.

Putevima pisane riječi krenula je kao novinarka na hercegnovskom Radiju, a pisala je i za veći broj medija u zemlji i regionu.

Član je Udruženja novinara Srbije i Crne Gore i Udruženja književnika Crne Gore.  Piše poeziju i prozu, eseje i pripovijetke u većem broju časopisa i zbornika za za književnost i umjetnost, a autorka je i većeg broja naučnih radova.

Objavila je po tri knjige poezije i proze, knjigu eseja i nekoliko monografija.

Posebno su zapažena dva poslednja romana Olivere Doklesić: “Četvrta dimenzija “ i “Ljubav i laži”.

Zastupljena je u tri antologije crnogorske ženske poezije i proze.

Za svoje pregalaštvo u domenu kulture i lični književni opus, dobinica je Oktobarske nagrade Opštine Herceg Novi za prošlu godinu, saopštio je organizator književne večeri, budvanski ART PRESS.

Najčitanije