11 C
Kotor

Slušaj online radio

Moguća direktna aviolinija između Chicaga i Dubrovnika

American-Airlines

Američka aviokompanija American Airlines bi mogla uvesti letove između Dubrovnika i Chicaga narednih godina, prenosi EX-YU Aviation.

Najveća američka avio kompanija ovo ljeto je uvela direktnu liniju iz Philadelphije u Dubrovnik s tri leta sedmično. Aviolinija se pokazala izrazito popularnom te je prvotno kompanija odlučila dodati još jedan let sedmično u septembru, a nakon toga izvijestila kako će iduće sezone letovi biti svakodnevni. Koliko je značajna ova linija pokazuje činjenica kako su ovo prvi izravni letovi između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u 28 godina. A svakodnevni letovi samo dokazuju kako je aviokompanija napravila razuman poslovni potez, prema pisanju The Dubrovnik Timesa.

Potpredsjednik za planiranje aviolinija i rasporeda letova American Airlinesa Vasu Raja izjavio je kako je „linija za Philadelphiju postala sredstvo razvijanja ruta za Chicago. Barcelona, Venecija, Prag i Budimpešta (i sada Dubrovnik, op. a.) su svi prvotno povezani s Philadelphijom, a shvatili smo da bi ti letovi mogli funkcionirati i iz Chicaga, s obzirom na to odakle promet dolazi“. Sezonski letovi iz Chicaga do Budimpešte i Praga započet će 2020., dvije godine nakon uspostavljanja linije iz Philadelphije, prenosi .

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić nedavno je izjavila kako će se linijom Philadelphia – Dubrovnik pokrenuti i nove rute iz Sjedinjenih Američkih Država. „Ovaj pilot projekt s American Airlinesom narast će kroz naredne godine te će uključiti više američkih gradova, kao i novih avioprijevoznika. Godinama intenzivno radimo na suradnji s američkim tržištem“, nadodala je. „Američko je tržište drugo strateški najvažnije što se tiče turista i posjetitelja, odmah nakon Ujedinjenog Kraljevstva. Očekujemo kako će se letovi produživati tijekom sezone, a onda biti dodane i nove rute.“

„Linija za Dubrovnik se zaista pokazala uspješnom“, izjavio je Vasu Raja. „U mogućnosti smo povezati 95 posto SAD-a preko Philadelphije, što niti jedan od naših konkurenata u New Yorku ili sjeveroistoku ne može ni približno.“

Ako aviolinija Chicago – Dubrovnik krene po planu i drugi bi gradovi mogli biti povezani. Međutim, postoji očigledno ograničenje broja letova iz američkih destinacija za Dubrovnik s obzirom na veličinu grada i masovni turizam. Uspostavljanje linije između New Yorka i Dubrovnika je prilično traženo, no ta aviolinija je teško moguća jer su aerodromski troškovi iz New Yorka restriktivni za takve letove.

Najčitanije