19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena Mapa investicija: 15 vrijednih projekata za Herceg Novi

Mapa

Mapa investicija Opštine Herceg Novi nudi investitorima 15 projekata posebno značajnih za unaprijeđenje kvaliteta života Novljana, u smislu razvoja infrastrukture, otvaranja novih radnih mjesta i uvođenja naprednih tehnologija.

Publikacija koja objedinjuje podatke od značaja za potencijalne investitore, predstavlja i promoviše razvojne potencijale grada prezentovana je juče predstavnicima medija. Kako je poručeno lokalna uprava nastoji da kreira povoljan poslovni ambijent i predstavljaće stabilnog partnera zainteresovanim investitorima.

Mapa investicija sadrži bitne informacije o vrsti, tipu i veličini lokacija za sledeće projekte: kompleks autobuske stanice sa tržnim centrom u Igalu, mješoviti centar sa javnom garažom u Herceg Novom, poslovni centar u Igalu, turističko naselje Vidikovac Njivice, Sport Inn hotel sa fudbalskim terenom u Igalu, turistički kompleks Porto Bono na Luštici, objekat poslovno-apartmanskog tipa u Meljinama, objekat mješovite namjene u Igalu, hotel Play u Igalu, Sportski grad u Sutorini, Žičara Njivički put – Ilinica, sanitarna deponija Duboki Do, gradska obilaznica i trajekt Zelenika – Rose, nautički turizam na Škveru i revitalizacija trase uskotračne željezničke pruge kroz Herceg Novi.

Po riječima predsjednika Opštine Stevana Katića jedan od najvažnijih projekata je izgradnja autobuske stanice za koji su dobijeni UT uslovi i saglasnost glavnog gradskog arhitekte. U toku je procedura izrade odluke o traženju strateškog partnerta jer će Opština u taj posao ući kroz privatno-javno partnerstvo.

Kao još jedan izvjestan projekat Katić je istakao izgradnju garaže ispred zgrade Opštine, koju lokalna uprava planira da realizuje sopstvenim sredstvima.:

„Već naredne sedmice objavićemo tender za izgradnju. Na dijelu garaže će biti jedan lijepi trg. Naša intencija je da se na tom budućem trgu postavi spomenik Mirku Komnenoviću, zaslužnom gradonačelniku Herceg Novog iz prethodnog perioda. Urađeno je idejno rješenje kroz javni konkurs koji je bio raspisan u prethodnom periodu“, rekao je Katić.

Očekuje da će lokalna uprava već početkom sledeće godine krenuti u realizaciju ovih investicija koje će prema sadašnjim procjenama, biti vrijednosti većoj od 10 miliona eura.
Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Boro Lučić rekao je da mapa pokriva 15 opštinskih lokacija koje su bile prepoznate i ranije, ali su Prostorno urbanističkim planom razrađene.

Mapa

„Planirana su četiri pravca razvoja – uređenje saobraćajne infrastrukture, drugi je turizam, u koji su uključeni i sportski i nautički, zatim ekologija kroz sanitarnu deponiju Duboki do i na kraju izgradnja poslovno aprtmanskih i garažnih mjesta. Riječ je o lokacijama koje su u opštinskom vlasništvu pa će se ulazak u ove investicije i rješavati kroz skupštinske odluke. Ukoliko bude sve teklo po planu sledeće godine bi trebalo da dobijemo i novu garažu i trg, što je prva investicija posle dugo godina u rješavanje mirujućeg saobraćaja, a naši građani će dobiti i jedno prijatno mjesto za boravak na samom trgu“, kazao je Lučić.

Mapom investicija obuhvaćen je razvoj svih djelova opštine, rekao je Lučić i dodao da države očekuju pomoć u izgradnji zaobilaznice oko grada.

Naglasio je da lokalna uprava Mapom željela da podrži sve investicije koje rade privatnici, hotelske grupacije i da pokaže da će opština biti partner u svim tim projektima, koji nisu samo od značaja za Opštinu, nego i regiju: rizorti Portonovi u Kumboru , „Ritz-Carlton Montenegro“ i „Mrkovi- Bijela Stijena“ na Luštici.

Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević dodao da se u Mapi nisu naši baš svi planirani projekti, kao što je fudbalski centar u Igalu za koji je urađeno idejno rješenje i čekaju se saglasnosti nadležnih ministarstva. Osim toga, Konjević je istakao da je lokalna uprava u završnim pregovorima za projekat nastavka rekonstrukcije Šetališta Pet Danica, od vile Galeb do kraja Igala.

Cijelu Mapu investicija možete pogledati ovdje:

http://www.hercegnovi.me/downloads/Mapa%20investicija2019.pdf

Najčitanije