24 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovski Zimski salon: Svijet bez empatije bio bi hladno mjesto

Hercegnovski Zimski salon

“Svijet bez empatije bio bi hladno I čudno mjesto” moto je ovogodišnjeg 53.Hercegnovskog zimskog salona  koji će biti otvoren u četvrtak – 6.februara u galeriji “Josip Bepo Benković”.

“Neki  drugi saloni su imali pauze, ali je ovaj Salon čija se koncepcija mijenjala i prilagođavala vremenu I okolnostima trajao i ostao prepoznatljiv, pa je velika  čast za selektore i umjetnike da budu dio ove priče, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare istoričarka umjetnosti Ljiljana  Karadžić selektorka 53. Salona.

“Na izložbi će biti  zastupljeno 18   umjetnika iz Crne Gore  i četiri  iz Slovenije. U radovima koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Salonu , umjetnici se hvataju u koštac sa apsurdnošću, ekstatičnošću, ukazuju na socijalne i ekološke probleme, ironiziraju medijsku sferu koja je postala stvarno okruženje svih nas. Kao I prethodnih godina biće zastupljene razne prakse od klasike, skulpture, video radova, a svi radovi teže  da na neki način izvuku želju za stvarnim kontaktom. Umjetnost je hermetična kad je nepročitana. Nema uticaja na publiku a cilj svake izložbe je da kultiviše vizuelnu percepciju i da pomjeri neke granice kao i da malim intervencijama pokrene i istinski društveni projekat”, kazala je Karadžić., Na Salonu će izlagati Krsto Andrijašević, Anka Burić, Ilija Branko Burić, Jakša Ćalasan, Maja Hodošček, Milica Janković, Maša Jovović, Novica Kovač, Gordana Kuč, Tanja Markuš, Ana Matić, Jovan Milošević, Lidija Nikčević, Teodora Nikčević, Andreja Kulundžić, Jelena Pavićević, Tomo Pavićević, Ivanka Vana Prelević, Jovana Vujanović, Tijana Vujović, Zoran Živković.

Selektor iz Slovenije je dr Bojana Piškur kustos u Modernoj galeriji u Ljubljani izabrala je četiri umjetnika iz te zemlje da se predstave u Crnoj Gori.

“HZS je jedina zimska likovna manifestacija koja na prostoru bivše Jugoslavije u kontinuitetu već više od pola vijeka pruža mogućnost uključivanja mladih umjetika. Čak i burnih 90-tih smo uspjeli da održimo kontinuitet i kvalitet organizacije Zimskog salona”, kazala je Slavica Božović  direktorica galerije “Josip Bepo Benković”  i ,uzeja “Mirko Komnenović”.

Galerija Josip Bepo Benković

Član žirija Salona , istoričar umjetnosti Bogdan Musović je istakao da je “dobro da se na ovogodišnjem Salonu podržavaju I prožimaju stari I novi autori”.

Sekretarka za kulturu I obrazovanje u opštini Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo je ustvrdila da u svijetu u kome je sve manje emapatije, događaji  poput Salona dopronose tome da svijet bude bolje mjesto.

Ovogodišnji HERCEGNOVSKI ZIMSKI SALON biće otvoren do 14. marta.

 

Izvor:S. Kosić

Najčitanije