8 C
Kotor

Slušaj online radio

Abazović: Crna Gora može da bude pretendent velikih inicijativa

Abazović u Kijevu

Premijeri Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije podržali su inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu, koju su održali premijeri Albanije Edi Rama i Crne Gore Dritan Abazović sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Tokom susreta, preko video bima uključio se i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Premijeri tri zemlje Zapadnog Balkana i predsjednik Ukrajine su objavili zajedničku izjavu u kojoj se daje snažna podrška ukrajinskom statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

“Na sljedećem Samitu EU potrebno donijeti politički hrabre odluke za sve naše zemlje na evropskom putu, zarad mira, stabilnosti i prosperiteta, a odnosi se na Ukrajinu, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju”, kaže se u zajedničkoj izjavi koju je prenio je premijer Abazović na svom Twitter nalogu.

Na zajedničkoj konferenciji premijeri Albanije i Crne Gore su naveli da su spremni da podrže Ukrajinu i vojno i finansijski.

Abazović: Crna Gora može da bude pretendent velikih inicijativa

Crna Gora, kao mala država, može da bude pretendent velikih i zdravih inicijativa, kazao je predsjednik Vlade Dritan Abazović.

A novinarima u Kijevu rekao da susret u tom gradu predstavlja nešto sasvim novo.

“U nosti smo se solidarisali sa njima, pokazali smo da nemamo nikakavu dozu političke sebičpotpunosti u odnosu na pitanje njihove kandidature za članstvo u EU”, rekao je Abazović, prenosi portal RTCG.

On je ocijenio da Ukrajina brani EU vrijednosti, ali i Evropu od potencijalnog negativnog prodora.

Prema riječim Abazovića, Crna Gora ima veliku zahvalnost Ukrajine, ali i razumijevanje za kapacitete.

“Složili smo da, ako budemo solidarni, radili zajedno, pomagali jedni drugima ukupan rezultat može da bude mnogo veći nego ako svi pojedinačno budemo gledali samo svoje interese”, kazao je Abazović.

On je reko da se trenutno odvija borba za demokratske principe.

“Mogu da kažem da smo odradili ono što i naši građani od nas očekuju, da nekako učinimo i Crnu Goru važnim diplomatskim igračem u svijetu. Danas smo pokazali da mala Crna Gora može da bude pretendent velikih zdravih inicijativa”, zaključio je Abazović.

Najčitanije