20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Abazović: Za Institut Igalo postoje dvije opcije rješenja

Institut Igalo Ljilja Nikezić
Institut Igalo – foto Ljilja Nikezić

Vlada Crne Gore pokušava da dogovori prolongiranje naplate duga koji Institut Igalo ima prema Jugobanci, kazao je premijer Dritan Abazović prilikom otvaranja Dječjeg odjeljenja u okviru Doma zdravlja Tivat.

Institut Igalo je naslijeđen problem i za izlazak iz krize su moguće dvije opcije, da država postane stoprocentan vlasnik ili da se odrekne svojih akcija u korist privatnika, dok se ne nađe trajno rješenje, kazao je Abazović.

– Da je bilo prilike ova Vlada bi riješila problem. Postoje dvije solucije, jedna da država postane stoprocentni ili dominantno dvotrećinski vlasnik Instituta i da se organizuje na svoj način, kako misli da treba i druga da se odrekne sopstvenih akcija u korist neke privatne kompanije. Treća solucija ne postoji. Potpuno razumijem radnike, sve shvatam, rješenja postoje ali moraćemo malo, ne da se strpimo, već da donesemo odluke, da li ova ili neka druga Vlada. Neka se svi zapitaju ko je doveo Institut u ovu situaciju, kazao je Abazović.

Abazović je rekao da je pročitao izjavu da je bivša Vlada bila nadomak rješenja problema duga sa Jugobankom i dodao da su bili blizu mnogih drugih koje nisu završili.

-Zato što se u ovoj državi plaše da donose odluke. Ne može da se dođe do rješenja i skreće se fokus. Ne mogu za ovo da garantujem, jer ne utičem na svaki politički proces. Kažem, kao što je riješena Željezara riješiće se i Institut ako ova Vlada bude nastavila da radi. Ako ne, nikakav problem, neka dođu sa solucijama kao za Željezaru, jer tad niko nije vjerovao da nešto može da se riješi, navodi Abazović.

Po riječima resornog ministra, Dragoslava Šćekića, Institut Igalo je javno privatno partnerstvo i mora da se rješava na nivou cijele Vlade, a ne samo ministrastva zdravlja.

-I mi kao zdravstveni sistem i Vlada koja je posebno organizovala radnu grupu i za Institut i za bolnicu Meljine i koja traje pola godine da bi sačuvali ove institucije, smatramo da je Institut crnogorski brend i da moramo da ga sačuvamo. To što je neko sve i zakonski i nezakonski urušio i doveo na 40 miliona duga, to je pitanje za naše prethodnike, ne možemo  sve da riješimo za godinu, istakao je Šćekić.

Podsjećamo, ove sedmice čelnici Vlada dvije države trebalo bi da održe sastanak u Beogradu na kojem će pokušati da nađu rješenje za dug Instituta Igalo prema Jugobanci.

Najčitanije