18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Admiral NATO-a u posjeti Sarajevu: BiH je ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

Rob Bauer

Predsjednik Vojnog odbora NATO admiral Rob Bauer kazao je u utorak u Sarajevu da je sigurnost Bosne i Hercegovine ključna za stabilnost Zapadnog Balkana, ali i ostatka Evrope, pa će, kako je rekao, Alijansa nastaviti da djeluje da bi se mir na tom dijelu kontinenta očuvao.

Bauer se tokom zvanične posjete BiH u Sarajevu sastao sa najvišim vojnim i političkim zvaničnicima. Nakon razgovora sa liderima oružanih snaga BiH novinarima je kazao da je stigao u kritičnom razdoblju, u kome je stabilnost i demokratski poredak u cijeloj Evropi na iskušenju.

– Putinov rat u Ukrajini je pokušaj uništavanja vladavina prava vladavinom sile – kazao je holandski admiral.

Upozorio je da je taj konflikt više od rata u samoj Ukrajini, jer predstavlja pokušaj rušenja sistema uspostavljenog na zakonima i pravu zemalja da same odlučuju o svojoj sudbini.

Istakao je da slobodne demokratske nacije sada moraju da zaštite svoja prava.

Bauer je ocijenio da rat u Ukrajini ima globalne posljedice, uključujući Zapadni Balkan, pa tako i BiH i da je zato na samitu NATO u Madridu dogovoren paket podrške zemljama koje su zbog aspiracija za priključenje Alijansi direktno izložene mogućim ruskim prijetnjama.

Za novi paket pomoći BiH u odbrani je pojasnio da ima za cilj pomoć izgradnji odbrambenih kapaciteta i sprovođenje planova za modernizaciju.

Prisutnost NATO u Sarajevu i podršku vojnoj operaciji Evropske unije Altea opisao je dokazima predanosti očuvanju mira i sigurnosti u BiH. Komentarišući mogućnost da Rusija na jesen, kada ističe sadašnji mandat EUFOR u Savjetu bezbjednosti UN, uskrati saglasnost za njegovo produženje, admiral Bauer je kazao da vjeruje da je svima u interesu garancija mira u BiH, ali da ako toga ne bude, postoje i opcije u slučaju ruskog veta.

Pojasnio je da će se u tom slučaju sa vlastima BiH pregovarati o novom mandatu očuvanja mira, koji bi uključio NATO.

– Puno je diskusija i razmatraju se moguće opcije – kazao je Bauer, ne pojašnjavajući pojedinosti tih rasprava.

Oprezno je komentarisao prijetnje koje je u odnosu na BiH ranije iznosio ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov ako postane članica NATO. Bauer kaže da je to za sada “samo retorika, a ne odluka ruske Vlade”.

Načelnik Generalštaba oružanih snaga BiH general Senad Mašović kazao je da je zadovoljan činjenicom da je NATO prisutan u njegovoj zemlji i da je saradnja sa Alijansom na visokom nivou.

– BiH pripada NATO porodici – kazao je Mašović, podsjećajući da je na samitu Alijanse u Madridu Zapadni Balkan proglašen područjem od strateškog interesa za NATO.

Kazao je da smo svjedoci narušenog bezbjednosnog stanja u svijetu, usljed, kako je rekao, brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, što dovodi do velikih poremećaja, a ima implikacije i na BiH.

Ali, dodao je, to neće zaustaviti njen napredak na putu ka članstvu u NATO, jer je riječ o ranije donesenim političkim odlukama, koje ne mogu zaustaviti opstrukcije iz Republike Srpske, istakao je.

General Mašović vjeruje da će svi u BiH shvatiti koliko je važno izgraditi jake oružane snage i za to koristiti podršku NATO.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije