15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodromi uzdržano o propasti ovosezonskog avio-turističkog aranžmana i otvaranja novog tržišta

Aerodrom Tivat – fotoS.L.

Gromoglasno najavljivano dovođenje saudijske niskobudžetne aviokompanije Flynas u Crnu Goru preko redovnih sezonskih letova na relaciji Rijad-Tivat i time otvaranje novog turističkog tržišta za naše hotelijere i ugostitelje u Saudijskoj Arabiji, potpuno se izjalovilo i od toga za ovo ljeto neće biti ništa.

Dalo se to naslutiti kada je iz ACG u srijedu kada je trebao biti obavljen prvi od ovosezonskih najavljenih letova Flynasa iz Rijada za Tivat, umjesto fotografije saudijskog „airbusa A320“ koji prolazi kroz tradicionalni pozdrav vodenih topova vatrogosnih vozila na aerodromu, stiglo šturo saopštenje da  je ta kompanija „usljed hroničnog nedostatka aviona i osoblja s kojim se suočava kompletna avio industrija, privremeno odložila početak saobraćanja iz Rijada za Tivat, koje je bilo planirano danas.”

Međutim, kako “Vijesti” saznaju, nije odložen samo taj prvi, već svi ranije obećavani letovi iz glavnog grada Saudijske Arabije za Crnogorsko primorje, a koji su trebali da se obavljaju od 1.juna do 30.septembra, tri puta nedjeljno. To znači da je izgubljeno oko 50 rotacija i očekivani promet od najmanje oko 12 hiljada putnika u oba smjera. Iz Aerodroma Crne Gore međutim, to su izbjegli da zvanično potvrde u odgovoru na pitanje „Vijesti“ zbog čega je Flynas u potpunosti odustao od ranije iz ACG najavljivanog, redovnog sezonskog saobraćaja između Rijada i Tivta.

„Aerodromi Crne Gore informisali su cjelokupnu javnost da je niskobudžetna saudijska kompanija Flynas, kako su objasnili, uslijed sopstvenog hroničnog nedostatka aviona i osoblja s kojim se suočava kompletna avio industrija, privremeno odložila početak letova iz Rijada za Tivat koji je trebalo da se realizuju od 1. juna. U zvaničnom dopisu, kompanija je navela da se izvinjava zbog promjena i navodi da su u procesu obezbjeđivanja aviona i da je samo u pitanju trenutak potvrde novog termina za početak realizacije letova ka Crnoj Gori.”- rečeno nam je u ACG.

Flynas međutim, uopšte ne kuburi sa brojem aviona jer ta kompanija pored 38 aviona koje već ima u flotri, ima i 80 naručenih novih “airbusa A320 neo” od istoimenog renomiranog evropskog proizvođača vazduhoplova. Menadžment Flynasa nedavno je najavio ambiciozan plan širenja te kompanije koji predviđa da Flynas naruči do 250 novih aviona. Čak i dok čeka na isporuku novih aviona, Flynas vrlo lako i brzo može uvećati svoju flotu jer je na svjetskom tržištu dostupan veliki broj polovnih aviona koji se mogu iznajmiti sa ili bez posada, a takvim kratkoročnim rješejima uvećanja flote radi podmirenja povećanih sezonskih potreba za prevozom putnika i otvaranja novih linija, često pribjegavaju mnogi  avioprevoznici. To je za ovu sezonu npr. uradila kako crnogorska nacionalna aviokopmanije Air Montenegro, tako i najbitniji poslovni partner Aerpodroma Crne Gore, srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia, pa „argumenti“ o navodnom nedostatku aviona i posada kao opravdanje za neuvođenje obećavane avio-konekcije Crne Gore sa Sauzdijskom Arabijom jednostavno ne stoje.

U prilog tome ide i člinjenica da iako su njegovi ćelnici zimus boravili u Crnoj Gori kao posebni gosti ACG-a, Flynas proteklih mjeseci uopšte nije reklamirao uvođenje linije za Tivat, niti se na  sajtu te kompanije uopšte mogla kupiti karta za relaciju Rijad-Tivat. Karata Flynasa na toj relaciji ni dalje nema u prodaji, a ta kompanija na svom sajtu uopšte ni ne navodi Crnu Goru među destinacijama u Evropi za koje će ovog ljeta letjeti njeni avioni. Od evropskih država, na spisku su samo Austrija, BiH, Češka i Albanija. Flynas je inače, nedavno zvanično otkazao i planirane letove za Beograd, tako da će saudijska kompanija u regionu redovno letjeti samo za Sarajevo i Tiranu.

Iz ACG nisu odgovorili na traženje „Vijesti“ da prokomentarišu  ove činjenice. Iz te kompanije proteklih mjeseci je optimistički najavljivan početak značajne poslovne saradnje sa Flynasom sa kojim je, kako su saopštavali, poregovore vodio član Odbora direktora te državne kompanije dr Eldin Dobardžić (URA).

“Veoma sam srećan jer nakon dva mjeseca intenzivnih pregovora prvi put u Crnu Goru dovodimo renomiranu aviokompaniju iz Saudijske Arabije, Flynas, a ujedno i otvaramo tržište od oko 35 miliona stanovnika za Crnu Goru. Ono što je kuriozitet, i što me posebno raduje, je činjenica da su turisti iz Saudijske Arabije zaintersovani za sjever naše države i naše prirodne ljepote. To je posebna šansa za dodatni razvoj turizma i privrede sjevera. Prema uvjeravanjima koje smo dobili tokom pregovora, ali i na sastanku u ACG, dio njihovih turista svakako će biti okrenut i ka našem jugu, pa će Flynas letjeti i za Tivat.”- kazao je 18.februara  Dobardžić.          On se tada u Podgorici sreo sa potpredsjednikom Flynasa za međunarodnu prodaju, Abdulillah Al Eidijem i regionalnim menadžerom te kompanije Mehmedom Caymazom, kao i izvršnim direktorom te kompanije Stefanom Magierom.

“Načelno smo, na naš prijedlog, dogovorili da Flynas već u martu, promotivnim letom doveze u Crnu Goru novinare i turističke radnike iz Saudijske Arabije, kojima ćemo prezentovati ljepote Crne Gore, a zaista imamo šta da im pokažemo. Oni će ljepote naše države predstaviti svojim sunarodnicima. Naravno, očekujemo direktnu podršku države, jer je veoma važno da se oni od kojih to zavisi uključe u pregovore o viznoj liberalizaciji za državljane Saudijske Arabije i da ćemo, na obostranu korist napraviti dogovor. Tim povodom organizovan je i sastanak sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem. Vjerujem da ćemo uskoro građane obradovati novim vijestima, sa preciznim datumima prvih letova, što je svakako značajno za ekonomiju naše države-”-poručio je tada Dobardžić.

Obećanog promo-leta Flynasa sa turističkim poslenicima iz Saudijske Arabije u martu nije bilo, a ta kompanija u međuvremenu nije ni reklamirala kao svoju novu destinaciju Crnu Goru, niti je uopšte stavila u prodaju karte na relaciji Rijad-Tivat. Predstvnici ACG ipak su nastavili da u međuvremenu o toj liniji i dolasku Flynasa u Crnu Goru govore kao o završenoj stvari, pa je tako o tome direktor ACG Goran Jandreoski pričao 30.marta na Aviation Eventu u Klušu u Rumuniji, a njegov zamjenik Petar Radulović (pzP) se tom linijom hvalio 19.maja nabrajajući 25 novih destinacija za koje će se navodno, ovog ljeta letjeti iz Podgorice i Tivta.

Na pitanje hoće li zbog neslavnog ishoda obećanog novog poslovnog aranžmana s Saudijcima sa kojima je on vodio pregovore, član Odbora direktora ACG Eldin Dobardžić podnijeti ostavku, iz te kompanije su naveli da “shodno svojim nadležnostima, član Odbora direktora Eldin Dobardžić nastavlja da bude na raspolaganju uvaženim kolegama iz kompanije Flynas”.

 “Dodatno motivišući faktor, s obzirom na to da su ACG jedna od karika u ovim pregovorima, je i nedavna odluka Vlade Crne Gore o privremenom uspostavljanju vizne liberalizacije za državljane Saudijske Arabije od 1. juna do 30. septembra ove godine.”- poručili su iz ACG

Oni smatraju da “situacija u kompaniji Flynas o kojoj smo vas precizno informisali ne može biti personalizovana niti adresirana na bilo kog pojedinca u upravi Aerodroma Crne Gore u šta se možete i lično uvjeriti uspostavljanjem direktne komunikacije sa poštovanim kolegama iz Saudijske Arabije.”

Poručili su i da će ACG “shodno svojim nadležnostima, spremno dočekati sve turiste i tokom ove sezone, a istovremeno će nastaviti da budu konstruktivan faktor i najbolji saveznik Vlade Crne Gore, nadležnih ministarstava, Nacionalne turističke organizacije i svih ostalih ekonomskih i privrednih čimbenika prilikom promocije naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije, između ostalog, i zahvaljujući aerodromima u Podgorici i Tivtu.” Nisu komentarisali činjenicu da im je propao pokušaj  dovođenja Flynasa i otvaranja tržišta Saudijske Arabije a sa kojim su se i oni i predstavnici Vlade, prtehodnih mjeseci hvalili kao djelimičnom supstitucijom za zbog rata i sankcija u međzuvremenu izgubljena izuzetno značljana tržišta Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Izvor:S.L.

Najčitanije